CADCAM-software vergt een fikse investering. Niet alleen financieel, ook qua tijd. Deze investering verdien je snel terug door de tijdswinst bij het programmeren en vaak kortere cyclustijden op de machine. Daarvoor moet het CAM-pakket wel passend zijn, zegt Gibran Khan, applicatie engineer bij Dormac CNC Solutions. “Je stapt daarna niet meer zo makkelijk over op een ander pakket.”


Gibran Khan is één van de drie applicatie engineers bij Dormac CNC Solutions. Samen met z’n beide collega’s werkt hij niet alleen aan turn key projecten voor klanten van de dealer van DN Solutions, voorheen Doosan Machine Tools. “We adviseren ook klanten die een nieuwe machine kopen en ons om advies over het CAM-pakket vragen”, legt hij uit. Gibran heeft een achtergrond als programmeur in de lucht- en ruimtevaartindustrie. Vliegtuigonderdelen, maar ook complexe componenten van de Ariane 5 en 6 raket heeft hij geprogrammeerd.

Applicatie engineer Dormac CNC Solutions ondersteunt klanten bij juiste selectie

Met deze combinatie van kennis van CAM-programmeren en de bewerkingen op CNC-machines, zorgen de applicatie engineers voor een machine die direct inzetbaar is.

Is duurder beter?

CAM-software is niet altijd goedkoop. Zijn duurdere pakketten per definitie beter dan goedkopere?

Gibran Khan: “De prijzen verschillen enorm. En daarmee ook wat je met zo’n CAM-pakket kunt doen. Maar duurder is niet vanzelfsprekend beter. Het pakket moet bij je werkpakket aansluiten en bij waar je naar toe wilt. Je kunt wel 30 mille uitgeven, maar als je recht toe recht aan producten maakt, ben je met een pakket van € 400 per jaar net zo goed uit.”

Bewerkingsmachines plug and play maken

Als applicatie engineer is Gibran Khan voornamelijk bij het vervolgtraject betrokken nadat één van de machines is verkocht. “Het leuke is dat elke opdracht anders is. En dat ik klanten die eerst aangeven geen CAM-software nodig te hebben, kan enthousiasmeren.” Als hij met de levering van een nieuwe CNC-machine aan een Dormac-klant bezig is, gaat het er juist om foute parametersettings eruit te halen zodat deze niet tot fouten in het programma kunnen leiden. Met deze combinatie van kennis van CAM-programmeren en de bewerkingen op CNC-machines, zorgen de applicatie engineers voor een machine die direct inzetbaar is. Gibran Khan: “Doordat we vooraf alle parameterinstellingen juist instellen voor de aflevering bij de klant, maken we de machine plug and play. Dat is onze insteek.”

Werkpakket en toekomstplannen

Bij Dormac CNC Solutions werkt hij met Fusion 360, Mastercam en HyperMill. Drie pakketten die elk hun eigen doelgroep kennen. Gibran Khan benadrukt nog eens het belang van CAM-software die aansluit bij je huidige werkpakket en bij je groeiplannen. “Wil je naar complexe producten doorgroeien, dan kun je beter een geavanceerder pakket nemen.” Het nadeel van een eenmaal gemaakte keuze, is namelijk dat het niet eenvoudig is in de toekomst over te stappen. Zeker niet wanneer alle bibliotheken zijn aangemaakt, net als de post processoren. “Overstappen is lastig, dan kost tijd. Als je blindelings op de software vertrouwt, doe je dat niet zo snel.”

Kortere programmeertijden

Waarom zou je echter investeren in CADCAM als je ook aan de machine kunt programmeren?

Gibran Khan: “De programmeertijd gaat echt fors naar beneden. Complexe producten kosten veel tijd. Als handmatig aan de machine programmeren 100% is, kost het CAM-programmeren niet meer dan 20% van de tijd. In het begin ben je weliswaar tijd kwijt aan het maken van templates en goed inrichten van de gereedschappen. Heb je dat eenmaal gedaan, dan maakt de software het programma grotendeels zelf.”

Kun je ook de bewerkingstijd op de machine zelf verkorten door het programma extern te programmeren?

Gibran Khan: “Zeker. Met bepaalde strategieën, zoals trochoïdaal frezen, kun je met de machine sneller zijn. Bovendien heb je het voordeel dat je met een CAM-programma de bewerking kunt simuleren; controleren of er een botsing optreedt. Als je post processor goed is, simuleer je de machine één op één.“

Een goede programmeur snapt de machine. Grote bedrijven onderschatten dit

Verspaningskennis blijft nodig

Dit is wel iets anders dan blindelings op het NC-programma vertrouwen. Het instellen van machine en gereedschappen blijft. Gibran Khan vindt ook dat je als CAM-programmeur moeten weten wat er aan de machine gebeurt. “Als de machine een alarm geeft, moet je weten wat dit betekent. Een goede programmeur snapt de machine. Grote bedrijven onderschatten dit. Die denken CAM-programmeren is hbo niveau, dus als je hbo-niveau hebt kun je programmeur worden. Kleinere bedrijven snappen echter heel goed dat je verstand van frezen en draaien nodig hebt om goed te kunnen programmeren.”

Dormac CNC Solutions

Pin It on Pinterest