Met de aankondiging op de investeerdersdag heeft ASML de bodem onder maakindustrie in de Benelux verder aangestapt. Tegen 2027/28 wil ASML jaarlijks meer dan 700 machines bouwen. De capaciteit wordt dus nog verder uitgebreid dan eerder aangekondigd


De timing van ASML kon eigenlijk niet beter zijn. Komende week komt het precisie-ecosysteem van Nederland en Vlaanderen weer samen op de Precisiebeurs, jaren geleden gestart om de precisie-industrie aan impuls te geven. Met de vooruitzichten die ASML geschetst heeft tijdens de investeerdersdag, is er van een groeivertraging geen sprake. Het bedrijf lijkt momenteel onvatbaar voor een recessie en zelfs als de Amerikanen de Chinese markt op slot doen, moet de capaciteit verder groeien.

Energietransitie zal groei in komend decennium aanjagen

Foto’s: ASML

Groeiimpulsen op korte en langere termijn

De globale trends blijven de groei van de halfgeleiderindustrie aanjagen, zo vatte CEO Peter Wennink het samen. De push van landen en regio’s om technologisch onafhankelijk te worden, jaagt de investeringen in de chipindustrie op korte termijn aan. Peter Wennink ziet de energietransitie als een van de aanjagers van de groei in de komende jaren dertig. In een elektrische auto zitten bijvoorbeeld twee keer zoveel chips als in een auto met een verbrandingsmotor. Dus dat alleen al stuwt de vraag naar chips, nog afgezien van trends zoals de connected world, slimmer gebruik van grondstoffen en sociale en economische veranderingen.

Lees hier hoe hightech toeleveranciers de efficiency in de keten denken te verbeteren

En hier kun je lezen waarom ASML voor de volgende generatie machines additive manufacturing nodig heeft

Naar 110 EUV machines

Hij verwacht dat tegen 2030 de semiconductorindustrie verdubbeld zal zijn ten opzichte van 2020. Om met deze trend mee te gaan, plant ASML forse uitbreiding van de capaciteit. Over enkele jaren (2025-2026) wil de fabrikant jaarlijks 90 Low-NA EUV machines bouwen, de huidige generatie (tot nog toe was de verwachting 50 tot 60 machines). Daar bovenop komen nog eens 600 DUV systemen, de vorige generatie. Een tot twee jaar later moet de productie van de volgende generatie, de High NA EUV machines op gang komen, met in eerste instantie zo’n 20 stuks per jaar. Daarmee moet ASML in het komend decennium verder groeien.

Toeleverketen moet € 2 miljard investeren

Om deze productiegroei waar te kunnen maken, gaat ASML fors investeren. Maar ook de supply chain zal moeten investeren. De volledige toeleverketen gaat de komende jaren waarschijnlijk zo’n €2 miljard euro investeren om mee te kunnen groeien met de capaciteit die ASML vraagt.

2 gedachten over “ASML verwacht te groeien naar ruim 700 machines per jaar

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest