Made-in-Europe.nu

RoboJob toont koppeling Tower met Kumatech AGV bij Mazak

RoboJob en Kumatech tonen tijdens het Open House van Mazak de volgende stap in automatisering: de koppeling van een AGV aan de Tower robotcel. “We zien AGV’s als een bouwsteen om het proces verder te automatiseren”, zegt Jelle De Roovere, Business Development Manager bij RoboJob.


RoboJob is dit jaar opnieuw van de partij tijdens het Open House van Mazak in Leuven. Het had echter niet veel gescheeld of dit was zonder Tower geweest, de high end automatiseringsoplossing. “De vraag naar de Tower kent ongekende hoogtes bij onze klanten in de Benelux. Alle systemen zijn uitverkocht. We nemen daarom onze testcel mee waarop we normaal in Heist-op-den-Berg het wisselen van de klauwen testen.”

Komend jaar kortere levertijden met compleet pakket met Mazak en Schunk

RoboJob, Mazak en Schunk werken aan een all-in pakket.

ALL-IN pakket met Mazak en Schunk

Komend jaar zal dit anders zijn, kondigt Jelle De Roovere aan. “Wij werken achter de schermen volop aan een ALL-IN pakket met Mazak en Schunk. Dat gaan wij op voorraad bouwen en in de tweede helft van 2023 met snellere levertermijnen beschikbaar zullen maken voor de Benelux markt.”

AGV haalt producten weg bij Tower

Dit keer wordt op het open huis in Leuven de RoboJob Tower gekoppeld aan het AGV-systeem van Kumatech. De Nederlandse fabrikant richt zich met deze mobiele robots op de aan- en afvoer van materialen en gereedschappen in de maakindustrie. Bij Mazak demonstreren de twee bedrijven hoe de robot de producten na de bewerking in de Mazak Integrex i-250HS op een pallet plaatst. Zodra de pallet vol is, krijgt de AGV een signaal en worden de bewerkte producten automatisch weggehaald en naar de volgende stap in het proces getransporteerd.

Klanten vragen naar AGV’s

In de opstelling die bij Mazak wordt getoond, plaatst de robot van het Tower-systeem de afgewerkte producten rechtstreeks op de pallet. Deze staat bij de machine en is niet een van de 28 productpallets in de Tower. Jelle De Roovere: “Zonder de capaciteit van de Tower zouden er toch wachttijden in het proces ontstaan. Nu ligt de voorraad aan ruw materiaal klaar in de Tower en kun je 72 uur onbemand verspanen.” Ondertussen zorgt de AGV van Kumatech ervoor dat de onderdelen die klaar zijn direct worden afgevoerd.

Verdere integratie

De integratie van de twee systemen staat nog in de kinderschoenen. De bedoeling van de demo bij Mazak is bezoekers op ideeën te brengen en vragen los te krijgen. Op basis hiervan kunnen de twee bedrijven dan eventuele vervolgstappen zetten. Jelle De Roovere verwacht dat dit zeker zal gebeuren. “Je ziet al meer AGV’s in de maakindustrie. Met OEM’s die productie reshoren naar Europa en het tekort aan technisch personeel, zien wij daar een groeimarkt. Bij Mazak laten we die toekomst al zien.” In de toekomst zou de software van Kumatech verder geïntegreerd kunnen worden in de celbesturing van het Tower-systeem. Volgens Jelle De Roovere zijn er al klanten die vragen om de inzet van mobiele robots bij de automatiseringsoplossingen.

Reshoring stuwt vraag

RoboJob verwacht dat de stijgende loonkosten in combinatie met reshoring, die nu echt zichtbaar wordt, de vraag naar automatisering in Europa en ook de VS verder zal doen toenemen. Reshoring zal zowel in West-Europa als in landen als Polen, Tsjechië en Hongarije tot méér productiecapaciteit leiden. Jelle De Roovere: “We verwachten wel een recessie doordat alles duurder wordt, maar na Q2 volgend jaar denken we dat de reshoringtrend sterker wordt. OEM’s investeren dubbel, zowel in hun thuisland als in Oost-Europese landen. Ze zullen niet volledig weggaan uit Azië, maar proberen lokaal te produceren voor lokale markten.” Hij verwacht daarom dat de vraag naar robotlaadsystemen groot blijft. “Het sentiment op zowel de AMB als de IMTS in Chicago was ondanks alle onzekerheid van dit moment positief.”

Het Open House bij Mazak in Leuven vindt plaats van 29 november tot en met 1 december.

2 comments

Pin It on Pinterest