Encoma lanceert op de Precisiebeurs een nieuwe vertegenwoordiging in de Benelux: UltraTec Innovation. De Duitse machinebouwer heeft een nieuwe technologie ontwikkeld voor het geautomatiseerd afbramen van precisie-onderdelen. Dit gebeurt op een gecontroleerde manier en zonder dat er warmte in het materiaal komt of het oppervlak beschadigd raakt.


Ook precisie bewerkingen verlopen vandaag de dag vergaand geautomatiseerd dankzij de hoge nauwkeurigheid waarmee de CNC-machines werken, slimmere besturingen en geautomatiseerde meetcycli. Sectoren zoals de medische en halfgeleider-, medische- en gereedschappenindustrie stellen echter als eis dat de fijnmechanische componenten braamvrij zijn. Die slotbewerking vergt in de meeste precisiebedrijven nog altijd handwerk. UltraTec Innovation wil deze stap automatiseren met de zelf ontwikkelde ultrasoon afbraamtechnologie.

Slotbewerking in productie precisiecomponenten vaak nog handwerk, dat wil UltraTec veranderen

Robot en zelf ontwikkelde sonotrode

Het hart van het ultrasone ontbraamsysteem is de gepatenteerde sonotrode, die verankerd is in het proceswaterbassin. Deze sonotroden worden door een ultrasoon generator in resonantietrilling gebracht. Hierdoor bewegen de sonotroden 20.000 keer per seconde ongeveer 120 µm vooruit en achteruit. Deze oscillatie veroorzaakt zowel een stroming als cavitatiekrachten. Door deze krachten gaan de bramen op het onderdeel trillen en worden zo procesveilig opengezwaaid en verwijderd. Een robot voert het werkstuk langs deze sonotrode, op zeer korte afstand maar altijd zonder contact te maken. Ook is de hoek van het werkstuk ten opzichte van de sonotrode vooraf bepaald. Hierdoor wordt heel precies en gericht ontbraamd. Het proces is betrouwbaar en valideerbaar én geautomatiseerd voor 24/7 productie. De UltraTec installatie wordt offline geprogrammeerd, vergelijkbaar met het CAM-programmeren van een freesmachine. Hiervoor is een STEP-file nodig. De installatie is in twee uitvoeringen leverbaar. Bij model A bevinden zich twee sonotroden in het bassin. Deze machine is bedoeld voor werkstukken tot 300 bij 300 bij 300 mm. Model B is bedoeld voor werkstukken die niet met een grijper gepakt kunnen worden, bijvoorbeeld microcomponenten (vanaf 1 bij 1 bij 1 mm). Bij deze uitvoering zit de sonotrode op de robotarm en beweegt, gecontroleerd, langs het werkstuk.

Voordelen van de technologie

“Het voordeel ten opzichte van thermisch ontbramen is dat er geen warmte in het materiaal wordt gebracht”, zo zegt John Snijders over een van de pluspunten van de ultrasoontechnologie. Er is geen ongecontroleerde materiaalafname. De oxidehuid verandert niet; het werkstuk vervormt niet qua maatnauwkeurigheid en het oppervlak verkleurt niet. Ook vergeleken met elektrochemisch afbramen heeft de ultrasoon technologie een voordeel. Ultrasoon ontbramen heeft ook voordelen ten opzichte van conventioneel ontbramen met een hogedrukwaterstraal. Met slechts 3 – 5% van de energiebehoefte van een hogedruk waterstraal ontbraamsysteem is de nieuwe technologie met ultrageluid aanzienlijk energie-efficiënter. Bovendien zijn er geen dure inrichtingskosten nodig en worden de onderdelen niet beschadigd door hoge waterstralen. “Naast het ontbramingsproces worden de onderdelen tegelijkertijd gereinigd met ultrasoon geluid, zodat deze processtap automatisch wordt geïntegreerd”, zegt John Snijders.  

Laatste stap automatiseren

John Snijders ziet in de precisie-industrie in  de Benelux een groeiende vraag naar de technologie van Ultratec Innovation. “Je ziet bij precisiebedrijven dat aan het einde van het proces nog steeds medewerkers nodig zijn die handmatig de componenten afbramen. Met deze machines willen we ook deze laatste stap in het proces automatiseren.”

Vollmer, producent van onder andere slijp- en erodeermachines, heeft 1 juli van dit jaar een meerderheidsbelang genomen. UltraTec maakt sindsdien deel uit van Volmer Werke Maschinenfabrik.

De Precisiebeurs vindt op 16 en 17 november plaats in de Brabanthallen in ’s Hertogenbosch

Pin It on Pinterest