Europese en nationale beleidsmakers moeten snel passende oplossingen vinden om de energiemarkt langdurig te stabiliseren. Die oproep komt van CECIMO. De koepel van Europese werktuigmachinefabrikanten merkt dat het steeds lastiger wordt om als Europese machine-industrie wereldwijd competitief te blijven; een dringende uitdaging, in woorden van CECIMO.


De oproep komt na de algemene vergadering van CECIMO, waar Heinz-Jürgen Prokop, president van CECIMO, heeft gezegd dat “beleidsmakers moeten zorgen voor een gunstig ondernemingsklimaat in Europa om de groei van de investeringen te waarborgen en bedrijven in Europa te houden.” Voor dit jaar rekenen de machinebouwers nog op groei met zo’n 10% tot een omzet van € 25 miljard; voor de nabije toekomst is men minder optimistisch over de vraagontwikkeling.

Importen groeien sneller dan Europese afzet

De index van CECIMO over het ondernemersklimaat duikt in Q4 waarschijnlijk in de min.

Groei gaat in 2023 afnemen

Volgens de laatste prognoses van Oxford Economics neemt de groei van het machineverbruik in de CECIMO-landen in 2023 af tot 6,6% van dit jaar 17%. Wereldwijd zal de vraag volgend jaar afnemen tot ongeveer 7%.  Het herstel van de belangrijkste afnemende sectoren, het inhaaleffect en de grote orderportefeuilles zijn de belangrijkste drijvende krachten achter de groei van het verbruik en de productie in Europa in 2022. Pijnlijk voor de Europese fabrikanten is dat de importen van buiten Europa dit jaar sterker toenemen dan de eigen afzet: zo’n 14,5% groei bij de import versus de 10% groei die de Europese fabrikanten in Europa realiseren.

Orderportefeuille legt stevig fundament

Voor het eerste half jaar van 2023 houdt men zelfs rekening met een krimp van de vraag. In de tweede helft van komend jaar zou de orderinstroom dan weer moeten stabiliseren. Voor de sector is deze ontwikkeling nog geen reden voor paniek, omdat er nog een behoorlijke backlog aan orders uitstaat. “Een aanzienlijke orderportefeuille, nieuwe investeringsstimulansen in verband met de groene en digitale transitie, en natuurlijk het herstel van de inkoopsectoren moeten de belangrijkste aanjagers zijn van de groei van de werktuigmachineproductie in 2023”, aldus Marcus Burton, voorzitter van het Economisch Comité van CECIMO.

Impuls van vraag naar advanced manufacturing

De positieve effecten van de groene en digitale transitie zorgen voor optimisme bij de fabrikanten, zelfs nu op de vergadering de geopolitieke spanningen en de energiecrisis centraal stonden in de discussies. De behoefte aan oplossingen voor advanced manufacturing zal de sector een impuls geven. Maar hiervoor is wel samenwerking tussen alle spelers in de industrie en de politiek nodig. En stabiele energieprijzen, want de energiecrisis raakt momenteel vooral de Europese werktuigmachinebouwers.  

Foto: advanced manufacturing legt een basis onder de Europese machinebouw. Op de foto compleet bewerken met een Index G420.

Pin It on Pinterest