Machineering heeft dit jaar meer dan 6.500 professionals over de vloer gehad. Dat zijn er veel meer dan de vorige editie. Zo’n kleine 400 daarvan (6%)  kwamen uit Nederland. De interesse in verspaningstechnologie stond bij de bezoekers dit jaar voorop.


Industrialfairs kan terugkijken op een geslaagde editie 2023 van Machineering. De 6.552 professionals zijn er beduidend meer dan tijdens de editie 2019 (de laatste pré corona editie), toen de beurs net geen 5500 bezoekers trok. Dit jaar kwamen er ook nog eens 753 bezoekers uit het (hoger) technisch onderwijs.

6.500 professionals die beurs bezoeken fors meer dan in 2019

Bokhoven BTM demonstreerde deze robotcel va n het Italiaanse Top Automazioni

Automatisering en digitalisering

De rode draad door Machineering 2023 was duidelijk de sterke aanwezigheid van de premium merken, performante en high-end maaktechnologie, en heel wat automatisering en digitalisering rond productie en assemblage. Fanuc demonstreerde bijvoorbeeld de laatste ontwikkelingen op het vlak van Vision technologie voor robots. En Bokhoven BTM pakte uit met de stangenladers en de robotcellen van het Italiaanse TOP Automatzioni, dat het Nederlandse bedrijf in de Benelux vertegenwoordigt. Er waren overigens veel Nederlandse exposanten in Brussel, zoals TFTTools for Technology dat automatiseringsoplossingen liet zien met onder andere de Doosan cobots. Het belang van automatisering kwam eveneens terug in de Expert Classes, waar Agoria onder andere een studie naar robotisering in de Belgische industrie presenteerde.

Reshoring wordt zichtbaar

De Belgische metaalbewerking en machinebouwers trekken duidelijk de kaart van de “reshoring, onshoring en nearshoring” golf die door Europa stroomt, een ander thema dat onder andere in de paneldiscussie aan bod kwam. RoboJob CEO Helmut De Roovere benadrukte tijdens dit debat op de beurs de ongekende kansen die er voor maakbedrijven ontstaan doordat er voor het eerst sinds tientallen jaren werk terug wordt gehaald naar West Europa.

3D printen: waar blijft de doorbraak?

Hoewel de beurs ook het thema additive manufacturing op de agenda had staan, komt dit niet terug in de interesse voor de technologieroutes op de beurs. Maching / Milling Technolgy was het meest gekozen (16%), gevolgd door Tooling & Machining Equipment (15%) en Cutting & Forming Technologies (10%). Nochtans presenteerde Gert Muijs, CEO van de Belgische machinebouwer Robland, de voordelen van 3D printen voor de producent van houtbewerkingsmachines. Muijs gaf toe aanvankelijk niet te hebben gedacht dat 3D printen een geschikte technologie zou zijn voor Robland. Inmiddels staan er meer dan 60 FDM printers dag in dag uit onderdelen te printen voor in de machines.

Wie de beurs gemist heeft kan alle Expert Classes terugzien in Machineering Digital.

Wie Machineering 2023 in Brussel gemist heeft, kan nog altijd de digitale editie bezoeken en daar nog alle presentaties volgen. Dat kan na registratie voor Machineering Digital. De volgende editie staat voor maart 2025 op de planning.

1 gedachte over “Machineering trekt een pak meer bezoekers

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest