PCF

Ceratizit lanceert op de EMO een calculator waarmee bedrijven de CO2 footprint van hardmetalen gereedschappen kunnen berekenen. Tegelijkertijd komt er een classificering (PCF) zodat gebruikers aan de hand van de score al inzicht krijgen in de footprint.


De basis voor de Product Carbon Footprint PCF) is de CO2 footprint van het hele bedrijf. Deze is opgemaakt naar ISO 14067:2018 standaard. De Ceratizit calculator berekent niet alleen de scope 1 en scope 2 emissies maar ook een deel van het stroomopwaarts aandeel, scope 3.

Speciale upGrade lijn heeft 60% kleinere CO2 voetafdruk

PCF

Geïntegreerde supply chain

Deze laatste emissies kunnen worden toegeschreven aan bijvoorbeeld ingekochte goederen en producten, transport, distributie en eventueel afval. Ceratizit gebruikt de cradle-to-gate-benadering en laat downstreamemissies buiten beschouwing. De fabrikant van hardmetalen gereedschappen, onderdeel van Plansee Group, kan deze berekeningen maken omdat het een volledig geïntegreerde supply chain heeft, vanaf de winning van grondstoffen.

Lees ook: Ceratizit opent Technical Centre in Roosendaal

Transparantie

Het classificatiesysteem moet, zo wil de fabrikant, uitgroeien tot een standaard in de sector, zodat klanten snel inzicht hebben in de CO2 footprint. “Ons doel is om een gemeenschappelijke standaard op de markt te brengen voor het berekenen en classificeren van de CO2-voetafdruk van snijgereedschappen, hardmetaaloplossingen en wolfraamcarbidepoeders. Op deze manier kunnen we klanten de transparantie over de CO2-footprint bieden die ze nodig hebben,” legt  Andreas Lackner, woordvoerder van de Raad van Bestuur, uit. Net als bij de scoresystemen voor elektrische apparaten, motorvoertuigen en voedingsmiddelen, moeten klanten de voetafdruk van een product in één oogopslag kunnen zien en beoordelen.

Databladen

De alfabetische PCF-classificatie (Product Carbon Footprint) kan worden toegevoegd aan elk productblad of verkoopdocument. In de komende maanden zal Ceratizit de PCF-classificatie uitrollen over zijn productportfolio, gerelateerde producten en diensten introduceren en klanten, partners en andere industriële spelers aanmoedigen om de nieuw ontwikkelde standaard over te nemen.

Gerecycleerde premiumkwaliteiten

De gereedschappenfabrikant biedt klanten die de PCF in hun eigen productassortiment actief willen verlagen, de hardmetaalsoorten van de upGRADE-reeks aan. Deze halffabricaten voor snijgereedschappen worden gemaakt van meer dan 99% secundaire grondstoffen, die vooraf strikt geselecteerd worden. De gemiddelde CO2 voetafdruk hiervan is zo’n 60% minder dan vergelijkbare andere Ceratizit gereedschappen.

Pin It on Pinterest