Toeleverancier Wilting heeft op Manufacturing Technology Conference de eerste Best Knowledge Sharing Trophy gewonnen. Volgens de jury heeft de impact die Wilting met de presentatie op het publiek maakte de doorslag gegeven.


Remco van der Loo en Remon Haarsma van Wilting kregen de award uitgereikt door Jan Jaap Kuit van ASML aan het eind van het druk bezochte evenement, waar alles draaide om kennis uitwisseling. De award, ontworpen door engineers van ASML, is vorige maand gefreesd uit een vol blok aluminium door studenten van Beijing Jingdiao. De Chinese machinebouwer presenteerde de IMIM technologie om op de machine super nauwkeurig te meten en te frezen.

Het lukt Remco en Remon net om de award, gefreesd uit een blok aluminium van 350 bij 350 mm, op te tillen.

24/7 productie van precisie AM componenten

Wilting presenteerde tijdens het evenement het 3D metaalprinten van componenten voor hightech OEM’s zoals ASML. Volgens de jury heeft de toeleverancier AM op een goede manier toegevoegd aan de basis die het bedrijf heeft met de verspanende productie van precisie componenten. In de presentatie maakte Wilting duidelijk hoe het door gebruik te maken van meettastertechnologie en SPC de CNC-machines zichzelf kunnen instellen op de AM-stukken die bewerkt moeten worden, zonder dat er een operator bij hoeft te zijn. Daarnaast heeft Wilting een oplossing ontwikkeld om de AM-onderdelen stabiel op te spannen haast zonder dat er spanningen in het materiaal komen. Hiermee haalt men in de nabewerking nauwkeurigheden van enkele microns. Op die manier lukt het de toeleverancier om een 24/7 procesketen op te bouwen voor de combinatie van additive manufacturing van nauwkeurige onderdelen.

ASML en Thermo Fisher

Jan Jaap Kuit, Vice President Mechanical Engineering bij ASML, zei in z’n openingswoord nog dat de problemen van ASML alleen kunnen worden opgelost door de supply chain. “Innovaties leiden tot vraag naar onze producten. We kunnen alleen samen daaraan voldoen.” Partnership en early supplier involvement leiden volgens hem uiteindelijk tot een betere maakbaarheid van onderdelen en kostenoptimalisatie. Oftewel zoals Maurits Smits, site manager van Thermo Fisher Scientific het zei: “Wij moeten toeleveranciers vinden die weten wat wij niet weten en wat we wel zouden moeten weten.” Daarom is kennisuitwisseling in de keten essentieel.

Alle presentaties van het evenement zijn op de website van Manufacturing Technology Conference te zien.

Pin It on Pinterest