Assmann

Soms moet je gewoon op je gevoel afgaan. Dat doet Nobby Assmann, die dit jaar op de kop af 25 jaar in de verspaning actief is. Hij belandde min of meer per – ongelukkig – toeval in de branche, zonder praktijkervaring. Zo kocht hij ook zijn eerste lepmachine zonder te weten wat ermee aan te moeten. Inmiddels staan er 8 van deze machines.


Toen Nobby Assmann halverwege z’n studie HTS-werktuigbouwkunde zat en zijn vader Peet Assmann een zwaar ongeluk kreeg, wist hij het zeker. Stoppen met de studie en aan de slag in het bedrijf van zijn vader. Zonder personeel immers geen inkomsten. Conventioneel draaien en frezen, waar hij toen mee begon, hebben inmiddels plaats gemaakt voor precisie verspanen. En super nauwkeurig meten, binnenkort tot op nanometerniveau. Want dat is de wereld waarin Nobby Assmann, alweer jaren ondersteund door zijn inmiddels 74-jarige vader, zich thuis voelt.


Steeds hogere nauwkeurigheden lopen als rode draad door het werk van Nobby Assmann

Draadvonken is een van de eerste stappen van Nobby Assmann geweest in de precisieverspaning geweest.


Klanten persoonlijk benaderen, waarom niet?

Voor de – inmiddels vijf – vonkmachines heeft hij het werk zelf gezocht. Ik heb van 90% van de benaderde bedrijven opdrachten gekregen. Fantastisch, toch?! En tegelijk een leermoment: ook nu nog benader ik potentiële klanten. Daar voel ik me niet te goed voor. We komen al jaren óm in het werk, maar er zijn altijd klanten die nóg beter bij je passen”, zegt hij over zijn eerste stappen in precisie verspanen. Daarna is hij gaan honen. En nog later leppen, toen er op marktplaats een machine voorbij kwam.


De eerste lepmachine

Nobby Assmann: ”Ik had geen idee wat leppen precies was. Ik wist alleen dat het heel nauwkeurig was.” Achteraf bleek die machine geen topper. Maar de interesse voor leppen was gewekt. Al gauw verscheen er een goed werkende machine in de werkplaats. Kort daarop een grotere. Inmiddels staan er 8 lepmachines in het bedrijf. Voor het leppen van heel nauwkeurige onderdelen voor allerlei bedrijven.


Pas als je het kunt meten is een stuk nauwkeurig

Een werkstuk is pas nauwkeurig als je het kunt aantonen. Als 11-jarige speelde Nobby al met de eerste 3D meetmachine die zijn ouders hadden gekocht. 3D precisiemeten is tegenwoordig een activiteit waarmee hij zich apart profileert. Inmiddels heeft hij in 2020 de Zeiss #measuringhero award gewonnen in de categorie kleinste gemeten werkstuk. Nobby deed mee met een zelfgemaakt onderdeel van een gehoorapparaat van 0,4 x 0,4 x 0,03 mm – gemeten met tasters van 0,3 mm – op de Zeiss 3D meetmachine. En met behulp van een stereomicroscoop. Nobby won daarmee de award. De award leverde hem veel aandacht op social media en in de vakbladen op. Een jaar later won hij de #measuringhero award in de categorie gladste oppervlak: een door hem gelept en gepolijst schijfje gehard staal met een ruwheid van Ra 0,00054 micron.

nobby assmann
Nobby Assmann heeft twee keer de Zeiss #measuringhero award gewonnen.


Ouders werken nog steeds mee

Nobby’s ouders werken nog steeds volop mee in het bedrijf. Hoe lang houden ze dat nog vol? Moeder Corrie (70): “Ik vind het nog steeds heel leuk om de administratie te doen.” Vader Peet (74): “Het is fijn om je kind te ondersteunen en aan het werk heb ik geen hekel. Ik heb genoeg andere interesses en hobby’s, maar om bijvoorbeeld de héle week motor te rijden… tsja, dat gaat ook vervelen.”


Klanten uit hele wereld weten Assmann te vinden

En hoe kijkt Nobby zelf terug op de voorbije 25 jaar en vooruit naar de volgende? Het grote verschil is dat de klanten tegenwoordig – mede dankzij het internet en zijn activiteiten op LinkedIn – uit zowat de hele wereld komen. Met 3D meten weet hij een aparte klantengroep aan te trekken. De meest bijzondere klus is waarschijnlijk deze: een beschadigd onderdeel redden door er maximaal 300 nanometer vanaf te leppen. Uitdaging – naast het leppen zelf – was het meten. “Ik gebruikte hier voor een klassieke mikrokator meetklok van C.E. Johansson. Elk streepje: 100 nanometer. Door de klok goed af te lezen, kun je ook stappen van 20 à 25 nanometer inschatten.” Door heel langzaam te leppen en regelmatig te meten, lukte het om precies 300 nanometer (0,3 micron) van het dure, hardmetalen onderdeel te verwijderen.

Met deze klassieke mikrokator klok wist Nobby het verwijderen van 300 nanometer materiaal precies te meten.


Nanometers meten

En de toekomst? De familie Assmann wil de lijn van de voorbije kwart eeuw doortrekken: nog nauwkeuriger leppen en meten. En af en toe een nieuwe machine kopen met nieuwe mogelijkheden, ook al kan hij die niet direct bevatten. Nobby Assmann: “Op dit moment zijn we bezig met de aanschaf van een apparaat dat nanometers kan meten. Ik kan het zelf nog niet helemaal bevatten – haha!”

Pin It on Pinterest