Infinity

Met de introductie van het nieuwe CNC automatiseringsplatform Infinity toont BMO Automation op de EMO de bouwstenen voor de autonome fabriek. De robotmodule komt samen met een dynamisch opslagsysteem en een zelfinstellende machineklem.


“De autonome fabriek is geen project maar een proces waarin je stap voor stap naar het einddoel toewerkt”, zegt Frank Biemans, oprichter en CEO van BMO Automation. Daarom kiest het bedrijf met het Infinity platform voor een modulair systeem, waarmee verspanende bedrijven aan de autonome fabriek van de toekomst bouwen. Stap voor stap. Daarbij blijven de investeringen in de bouwstenen die vandaag worden geïmplementeerd hun waarde behouden.

Infinity platform en OptiVice: onbemande productie van enkelstuks en kleine series en scheiding logistieke en verspanende taken

De OptiVice zelfinstellende machineklem (foto’s: BMO Automation

Dynamisch opslagsysteem

Het hart van het nieuwe Infinity platform is een gestandaardiseerde robotmodule (Yaskawa 50, 88, 180 of 225 kg), control hub, en opslagruimte: de next generation robotcel. In de robotmodule is ruimte voor 40 carriers van 600 bij 400 mm. De robotmodule kan uitgebreid worden met storage modules voor trays van 400 bij 600, 600 bij 600 of 800 bij 600 mm. Hierop kunnen materialen, werkstukken, machineklemmen, bekken, robotgrijpers, kratten en noem maar op worden opgeslagen. Bij de Infinity is zelfs ruimte voor opslag op een europallet. De BMO software die de cel aanstuurt, bepaalt automatisch de afstand tussen twee carriers in het rek, afhankelijk van wat er op de tray ligt. Algoritmen zoeken continu naar de meest ideale indeling. Deze dynamische opslag past bij de wisselende productstroom bij een verspanende toeleverancier.

Lees het interview met Frank Biemans in Solutions Magazine: van eiland oplossing naar autonome fabriek


Software stuurt alles aan

De software van BMO Automation bevat alle intelligentie. Hierdoor krijg je in de opslag maximale flexibiliteit en heeft de hardware een lange levensduur. Updates komen immers via de software. de hardware blijft bruikbaar als er nieuwe features komen. Is er meer opslagcapaciteit nodig, dan kan de gebruiker extra modules plaatsen. Daarnaast kan het Infinity systeem uitgebreid worden met mobiele robots (AMR); het is hier al op voorbereid. Voor de huidige werkwijze wordt een handkar docking module geïntroduceerd. De robot ontlaadt deze zelf. Op die manier kunnen verspaners, die schaars zijn, optimaal worden ingezet.

We brengen de omsteltijd terug naar nul


Zelfinstellende machineklem

In de autonome fabriek stelt de machine zichzelf in. BMO Automation introduceert hiervoor op de EMO de OptiVice. Dit is een zelfinstellende machineklem, zodat het onbemand makkelijk is om enkelstuks of kleine series door elkaar te produceren. Frank Biemans: “Met deze OptiVice brengen we de insteltijd terug tot nul en kunnen bedrijven in de onbemande uren nog meer kleine series of zelfs enkelstuks automatiseren, ze kunnen verschillende batches door elkaar produceren zonder dat er extra pallets met klemmen nodig zijn en zonder het wisselen van klemmen.” Ook de kans op een foute instelling door de operator is teruggebracht naar nul. Als de klem om welke reden dan ook niet de vereiste klemkracht bereikt, volgt er overdag een waarschuwing of start ‘s nachts automatisch de volgende productietaak.


Functiedifferentiatie

Het idee achter het Infinity platform is functiedifferentiatie in de verspaning. Logistieke taken en werk waar je echt verspaningskennis voor nodig hebt, worden gescheiden. Frank Biemans wil af van de uren die een operator aan de cel staat om stukken te laden of uit te nemen. Daarom hoort bij de handkar docking station een supply chain krat. Deze kratten worden via de setupmodule of de AMR docking module in de Infinity cel gezet waarna de robot de kratten op de juiste positie in de dynamische opslag plaatst. Elders in het proces, bijvoorbeeld bij de zagerij, wordt de krat gevuld met het gezaagde materiaal. De afgewerkte componenten gaan in de krant naar de volgende stap in de keten of naar de klant. Op die manier kan het logistieke werk sterk verminderd worden. Hierdoor zien de bedrijven hun Operator Performance Ratio (OPR) sterk verbeteren.

EMO Hannover 2023 vindt van 18-23 september plaats in Hannover. Gratis toegangskaarten krijg je hier.

Pin It on Pinterest