De uitweg uit gebrek aan vakmensen en looninflatie is technologie


Wie dit jaar over de EMO in Hannover liep, zag drie thema’s bij veel exposanten de revue passeren: automatisering en digitalisering; sustainability en energiebesparing; de halfgeleiderindustrie. En ja, de beurs was kleiner en trok minder bezoekers. Maar of dat laatste erg is? Hooguit voor één partij.


Afgezien van de fabrikanten die vooral van de Duitse markt afhankelijk zijn, hoorde je positieve verhalen.  “De huidige markt is sterk; de business in de Europese unie is goed”, aldus Mazak Europe directeur Richard Smiths. De Europese dochter zegt de afgelopen maanden zelfs de beste verkoopcijfers ooit te hebben gescoord. Deglobalisering en reshoring spelen de machinebouwers volgens hem in de kaart. Bovendien: klanten zien dat investeren de enige weg vooruit is. “Als je technologisch stil staat, gaat je verdienvermogen achteruit.”


Technologie lost crisissen op

Zoals altijd op een beurs, worden de cijfers van vandaag (nog maar 3% groei van de wereldwijde vraag naar machines) even aan de kant geschoven. Desalniettemin deed Martin Welcker, de hoogste baas van de EMO Hannover, een oproep richting de Europese en wereldpolitiek voor minder belastingen, minder administratieve verplichtingen en vooral voor het behoud van open markten. Méér ondernemersvrijheid en zeker geen protectionisme, vindt hij. De orderintake van de grote bedrijven blijft namelijk achter. Een impuls is dus welkom. Beurzen zijn er om naar de toekomst te kijken. CECIMO rekent voor 2024 wereldwijd op een stabilisering en lichte groei van nieuwe orders. Het positieve gevoel voor de lange termijn komt omdat werktuigmachines gezien worden als een enabler voor de transities waarin de Westerse economieën zitten, zoals de energie- en klimaattransities. Taku Yamazaki, Senior Deputy European Group Managing Director: “De klimaatcrisis wordt niet opgelost door de overheid die doelen stelt maar door de aanbieders van technologie waarmee onze klanten duurzamer kunnen werken.” Bijvoorbeeld voor het bewerken van onderdelen voor de elektro-auto. Of warmtewisselaars.  

Lees het hele artikel over de EMO in Solutions Magazine


De insteek voor automatisering verandert: van kostengedreven naar het oplossen van het gebrek aan vakmensen


Pin It on Pinterest