Precisiebeurs

De 22e editie van de Precisiebeurs zet AM for Precision als speciaal thema in de spotlight. Zo’n 14 toeleveranciers en kennisorganisaties op het vlak van additive manufacturing presenteren zich op het AM-plein op de Precisiebeurs. Meer dan ooit ontpopt de beurs zich als een katalysator voor de groeiende hightech industrie.


Het evenement van Mikrocentrum met dit jaar 325 exposanten heeft zich in de 21 voorgaande edities ontwikkeld tot het netwerkevent voor de hightech industrie. Deze sector is in Nederland inmiddels goed voor ongeveer de helft van de R&D investeringen en exporteert jaarlijks ter waarde van € 22 miljard. Om deze positie vast te houden, is kennisuitwisseling noodzakelijk en cruciaal. “Dit versterkt de gehele keten en draagt bij aan het versnellen van technologische vooruitgang”, zegt Bart Kooijmans, programmamanager bij Mikrocentrum.

14 exposanten presenteren zich op het AM for Precision themaplein

Machinefabriek De Valk, onderdeel van Anvil Groep, is een van de deelnemers aan het AM for Precision plein. In Solutions Magazine editie 1 2024 kon je lezen waarom deze groep in aditive manufacturing gelooft.


Kennis delen om te kunnen groeien

De Precisiebeurs groeit dit jaar. Er zijn meer exposanten en vooral ook meer brancheverenigingen. “De Precisiebeurs is als het ware een katalysator voor de hightech industrie”, aldus Bart Kooijmans. De ontwikkelingen en innovaties rond precisietechnologie versnellen omdat de vraag naar hightech producten groot is. Dit legt een stevig fundament onder de Nederlandse toeleveringsindustrie, maar zadelt deze maakindustrie ook op met uitdagingen om aan de alsmaar hogere eisen van de hightech OEM’s te voldoen. De Precisiebeurs is de plek waar de waardeketen samenkomt en kennis deelt.  Bart Kooijmans: “Er worden nieuwe connecties gemaakt en vele bestaande relaties worden onderhouden. Dat is belangrijk, omdat men zo belangrijke kennis met elkaar kan delen en gemakkelijk in contact kan komen met potentiële partners of klanten.”


AM for Precision

Een van de meest recente ontwikkelingen in de hightech maakindustrie is de toenemende interesse voor additive manufacturing. Waar enkele jaren geleden de doorbraak hiervan vooral verwacht werd vanuit de designkant, ziet men nu dat OEM’s vanwege capaciteitsproblemen in de supply chain samenstellingen als één component laten 3D printen. De voorbije jaren hebben zo goed als alle Tier 1 suppliers geïnvesteerd in eigen AM-systemen. Een aantal van hen staat dit jaar op het AM for Precision themaplein. Hier tonen in totaal 14 exposanten waarom 3D printen een rol kan spelen in de hightech industrie en hoe ze zelf de technologie inbedden in hun productieprocessen. Ook kunnen maakbedrijven er bij het IAMM project terecht voor concrete vragen en ondersteuning op het vlak van AM. Daarnaast wordt een volledig lezingentrack aan het thema gewijd.

Jong talent krijgt op Live Stage de kans zich te presenteren.


Bol van activiteiten

De Netwerkarena op de beurs is dit jaar groter dan ooit. Op Live stage zijn er paneldiscussies en andere activiteiten, pitchen startups en studententeams en vinden er workshops plaats. Onder andere vanuit het High Tech Platform en vanuit PhotonicNL. Het Enterprise Europe Network organiseert samen met Mikrocentrum het internationale B2B matchmaking event. En in totaal zijn er 50 inspiratiessessies. De exposanten tonen onder andere oplossingen voor metrologie, clean bewerken, microbewerken, productietechnologie voor hoge nauwkeurigheid en nieuwe ontwikkelingen op het vlak van engineering, lasertechnologie en fotonica.


De Precisiebeurs 2023 vindt op 15 en 16 november plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. Meer informatie vind je hier.


Pin It on Pinterest