Hittech Group stapt in een joint venture met de Britse AM-dienstverlener 3T Additive Manufacturing. De twee bedrijven willen in een zelfstandig bedrijf ready to assembly AM-onderdelen produceren met laser poederbed printtechnologie. In eerste instantie ligt de focus op de semiconductor industrie maar men kijkt ook naar andere markten waaronder (clean) energy en medical.


Hittech is al in 2012 begonnen met additive manufacturing. De daadwerkelijke additieve productie werd uitbesteed aan 3T omdat men inzag dat het AM-proces veel specifieke kennis vergt. Nu de vraag naar 3D geprinte onderdelen op gang begint te komen en 3T een hub op het Europese vasteland wil, hebben de beide bedrijven besloten een joint venture op te richten. “3T wil dichterbij de klanten zitten. En wij denken dat we de AM-keten kunnen optimaliseren door de zowel het 3D printen als het nabewerken op één plek te bundelen”, zegt Marco Verloop, COO van Hittech Group over de aanleiding om een joint venture te starten.

Bundelen van design, 3D printen en nabewerken op één plek versnelt ontwikkeltraject

Marco Verloop (2e van rechts) bij de ondertekening van de joint venture overeenkomst. (Foto LinkedIn)


Bundelen competenties

Het Britse Additive Manufacturing servicebedrijf is tegenwoordig onderdeel van het Italiaanse Beam-IT. 3T-AM print de componenten die Hittech seriematig produceert voor de hightech modules van klanten. Nabewerken gebeurt zowel bij 3T-AM als bij de vestiging van Hittech in Winterswijk. “Door de kennis van het designen, 3D printen en nabewerken op één plek samen te brengen, denken we AM-componenten sneller te kunnen ontwikkelen. Daarnaast gaan we uitbreiden naar andere markten dan de semicon”, aldus Marco Verloop.


Net zero strategie

Een aspect dat  een rol speelt bij de beslissing voor de joint venture is de net zero strategie van 3T. De Britse service provider ziet in AM een oplossing om in de totale waardeketen het gebruik van energie drastisch te verminderen en materialen zo optimaal mogelijk te benutten. “Sustainability gaat een rol spelen in de industrie”, zegt ook Marco Verloop, die de duurzaamheidsvisie van 3T vindt passen bij de visie van Hittech op dit vlak.


Interessante groeimarkten

De nieuwe locatie wordt waarschijnlijk in de regio Stuttgart (D) of in Nederland gevestigd. Hierover willen de bedrijven pas in 2024 een beslissing nemen. Marco Verloop: “We gebruiken 2024 om de business verder te ontwikkelen; in 2025 gaan we bouwen.” De keuze voor de vestigingslocatie zal mede afhangen van de groeimarkten die men gaat bedienen. Voor de semiconductor industrie zou het accent op Nederland liggen. “Maar in Duitsland zijn andere interessante sectoren waar de vraag naar AM toeneemt.” De joint venture zal in elk geval in de nabijheid van één van de locaties van Hittech Group gehuisvest worden. “Maar het wordt een zelfstandig onderdeel met een eigen winst- en verliesrekening.”


Pin It on Pinterest