De Italiaanse fabrikanten van werktuigmachines, robots en automatisering hebben qua productie opnieuw een succesvol jaar achter de rug. Made in Italy scoort steeds beter in het buitenland. De export is namelijk met 10,3% toegenomen, aldus de cijfers van Ucimu, de Italiaanse brancheorganisatie.


Voorlopige cijfers over 2023 spreken over een groei van de productie met 3,8% tot € 7,56 miljard euro. Dit is met name te danken aan de gestegen export tot een waarde van € 3,825 miljard. “Hoewel er duidelijke tekenen zijn van een vertraging, wordt 2023 van de Italiaanse fabrikanten afgesloten met een positief teken; de “Made in Italy” productie van de sector groeide opnieuw en vestigde een nieuw record dankzij de goede resultaten van Italiaanse bedrijven in het buitenland”, zegt Barbara Colombo, president of UCIMU-SISTEMI PER PRODURRE


Italiaanse machinebouwers zien exportaandeel toenemen


Toename export, daling binnenlandse vraag

In de periode januari – augustus van dit jaar hebben de Italiaanse machinebouwers de export naar de VS zien stijgen met 26,7%; die naar Duitsland met 8,8%, naar China met 34%, naar Frankrijk met 32,1% en naar Polen met 14,7%. De binnenlandse markt bleef redelijk stabiel met een lichte krimp van 2% wat betreft de leveringen van Italiaanse fabrikanten aan binnenlandse klanten. De import daalde sterker: -4,5%. Volgens Barbara Colombo is de investeringsbereidheid in Italië na enkele jaren van sterke groei in 2023 afgenomen. “Het is eigenlijk een geleidelijke terugkeer naar normale waarden. We halen minder orders binnen maar de markt staat niet stil: integendeel, de Italiaanse markt blijft een van de belangrijkste. De Italiaanse verwerkende industrie is bereid om door te gaan met het digitale overgangsproces, dat in volle gang is, maar iedereen wacht af welke stimuleringsmaatregelen er vanaf de komende maanden beschikbaar zullen zijn”.


Italiaanse markt: iedereen wacht op nieuwe stimuleringsmaatregelen zegt Ucimu


Betere maatregelen voor het mkb

Men wacht de concrete maatregelen af nu de Europese Commissie het licht op groen heeft gezet voor Transitieplan 5.0, dat zich richt op de combinatie van groene en digitale transformaties. Tegelijkertijd doet de Ucimu voorzitter een oproep aan de regering op de maatregelen uit het 4.0 programma te verfijnen. “Het idee is om meer middelen vrij te maken voor kleinschalige investeringen, die logischerwijs het domein zijn van kleinere bedrijven die over het algemeen terughoudender waren, en nog steeds zijn, om de digitale transitie te ondernemen.” Zij pleit ervoor om het belastingkrediettarief van de eerste schijf, dat nu is vastgesteld op 20%, te verhogen en tegelijkertijd de maximale waarde van de in aanmerking komende investering, die momenteel is vastgesteld op 2,5 miljoen euro, te verlagen”.


Exportaandeel neemt toe

Voor 2024 zijn de vooruitzichten voor de Italiaanse sector gematigd positief. Door een verwachte 6,4% toename van de export zou de totale productie in Italië met 0,5% groeien. De binnenlandse consumptie daalt naar verwachting met 5,6%. Per saldo denken de Italiaanse machinebouwers meer dan 53% van hun productie volgend jaar te exporteren.  De Italianen hopen dat in 2024 de Duitse markt aantrekt, zodat men daarvan kan profiteren. Ucimu heeft onlangs bij de overheid een plan ingediend om in de periode tot en met 2025 de samenwerking met de Duitse werktuigmachine industrie te versterken.


Foto: de fabriek van de Italiaanse machinebouwer Jobs (foto Jobs)

Pin It on Pinterest