ASML rekent erop dat in 2025 de halfgeleidermarkt herstelt, ook al blijven onzekerheden boven de markt hangen. De sterke toename van orders in het laatste kwartaal van 2024 sterkt het management in de verwachting dat het herstel aanstaande is. Met een orderdoorlooptijd van 12 tot 18 maanden, betekent dit dus dat de supply chain in de loop van dit jaar de order van ASML zullen zien aantrekken. ASML wil capaciteit opbouwen voor 110 EUV-systemen.


Hier staat wel tegenover dat ASML de impact gaat voelen van de exportrestricties, opgelegd door de Amerikaanse en Nederlandse overheden. De export naar China zal hierdoor 10 tot 15% dalen. Daarnaast verwacht het bedrijf een omzetdalling in de non-EUV business doordat er minder DUV-systemen verkocht zullen worden dan afgelopen jaar.


Fabrikant houdt vast een uitbouw productiecapaciteit voor EUV-systemen

De vraag naar EUV-machines van ASML blijft toenemen (foto ASML)


Orderbacklog: € 39 miljard

ASML heeft een recordjaar achter de rug.  De verkopen groeiden met 30%. De EUV-verkopen trokken met 30% aan; die van de oudere DUV-systemen met 60%. ASML eindigde het jaar waarin netto € 7,8 miljard werd verdiend met een orderbacklog ter waarde van € 39 miljard. Afgelopen jaar werden 42 EUV systemen vanuit Veldhoven verstuurd (53 systemen zijn gefactureerd) naar klanten wereldwijd. Voor de komende jaren blijft ASML bij de eerder uitgesproken verwachting dat de markt in 2025 gaat herstellen. Vanwege de lange doorlooptijd betekent dit dat in 2024 geïnvesteerd gaat worden in het opvoeren van de productiecapaciteit. Deze wordt afgestemd op 90 EUV-systemen en 600 DUV-systemen.


Positieve signalen

“De halfgeleiderindustrie werkt zich nog steeds door de bodem van de cyclus heen. Hoewel onze klanten nog niet zeker zijn over de vorm van het herstel van de halfgeleidermarkt dit jaar, zijn er enkele positieve tekenen. De voorraadniveaus in de eindmarkt blijven verbeteren en de bezettingsgraad van litho-gereedschappen begint te verbeteren. Onze sterke orderontvangst in het vierde kwartaal ondersteunt duidelijk de toekomstige vraag”, zo zegt Peter Wennink, CEO.


Halfgeleiderindustrie groeit naar $1 triljoen

Hij bestempelt 2024 als een overgangsjaar, waarin de onderneming en de supply chain zich klaar maken voor het marktherstel in 2025. Hierbij kijkt men ook naar de groei van de wereldwijde halfgeleiderindustrie. Deze zou volgens verschillende analisten tegen 2030 moeten zijn gegroeid van rond de $ 600 miljard in 2024 naar meer dan $1 triljoen ($1.000 miljard) in 2030. Om de gevraagde wafercapaciteit in 2025 te halen houdt ASML de 90 EUV systemen als ondergrens aan. Deze 90 machines zijn low-NA EUV machines. Daarnaast wordt intern capaciteit gepland voor 20 High-NA systemen. “Waarbij we intern naar dat aantal kijken als een soort basisaantal en onderzoeken of dat aantal hoger moet zijn”, aldus Wennink in z’n antwoord op een vraag van een van de analisten. “We moeten ons realiseren dat we wafercapaciteit verkopen die niet alleen afhangt van het aantal eenheden, maar ook van de productiviteit van die gereedschappen. We hebben een behoorlijk agressieve routekaart voor de productiviteit in termen van wafers per uur.”


De nieuwe high NA EUV systemen verhogen de dichtheid van het aantal transistoren met een factor 2,9. Kenmerken van deze machines zijn onder andere de nieuwe frames met verbeterde thermische en dynamische eigenschappen om grotere optieken te ondersteunen. Ook de wafer stage is vernieuwd en heeft een twee keer zo hoge versnelling. De versnelling van de recticle stage ligt een factor 4 hoger.

Foto: het CNC-frezen van een frame voor de halfgeleiderindustrie zoals DMG Mori dit demonstreerde op de EMO.


Pin It on Pinterest