De maakindustrie moet het herstel in de komende jaren aangrijpen om het verdienmodel te veranderen en duurzamer te gaan opereren. De variëteit in producten te ver is doorgeschoten en bij automatisering wordt de ROI van de investering te veel berekend wordt door het aantal operators dat een bedrijf denkt uit te sparen. Servitization is het nieuwe businessmodel.


“We moeten durven een aantal standaard aannames in vraag te stellen”, zegt Pieter-Jan De Man, directeur van het Belgische Stas en op Indumation een van de panelleden die in discussie gaat over (samen)werken voor een sterke maakindustrie.


Pieter-Jan De Man (trailerbouwer Stas): servicemodel biedt triple winst

Pieter-Jan De Man, Director bij STAS (foto Stas / Caroline Dupont Photography)Samenwerken aan innovatie

Donderdag 1 februari is de Nocturne van Indumation, het automatiserings en Industrie 4.0 event in de Benelux. Tijdens het event in Kortrijk Xpo gaan Pieter-Jan De Man, directeur van trailerbouwer Stas, Jean de Bethune, voorzitter POM West-Vlaanderen. Jolyce Demely, algemeen directeur Agoria Vlaanderen en Grisja Lobbestael, CEO Flanders Make met elkaar in discussie over cruciale samenwerking tussen organisaties en platformen om de maakindustrie te innoveren. In een interview in de komende editie van Solutions Magazine gaat de Belgische ondernemer hier eveneens uitgebreid op in.


Drie keer winst door servicemodel

Pieter-Jan De Man vindt dat de huidige productvariëteit voor een ratrace in de industrie zorgt. Dat past bovendien niet in het verduurzamen van de samenleving. Volgens hem heeft de industrie de sleutel in handen om naar een duurzame samenleving te gaan. Servitization als businessmodel voor investeringsgoederen levert in zijn ogen drie keer winst op. De aarde wint door minder verbruik van grondstoffen. De klant wint flexibiliteit en zijn kostenmodel wordt beter afgestemd op de opbrengsten. En de fabrikant kan met dit verdienmodel echt cradle to cradle gaan produceren. En automatiseren.


Standaard wordt de norm

In een duurzame maakindustrie is veel meer gestandaardiseerd. Standaard wordt de norm; wie echt specifieke opties wil, moet daar voor betalen. Pieter-Jan De Man denkt dat standaardisatie in veel ketens komende jaren aan de orde zal komen omdat de supply chains de variatie aan producten niet meer aan kunnen. “We zijn in een ratrace beland van een enorme variëteit met kortere leadtimes en alsmaar lagere kostprijzen.” Hij merkt bij de trailerbouw dat een aantal van z’n toeleveranciers al bezig is met standaardisatie, bijvoorbeeld de assenleverancier. “Door standaardisatie krijg je flexibiliteit en kun je je kostmodel afstemmen op je opbrengstenmodel.” Servitization past hier het beste bij als verdienmodel:de assets in eigendom blijven van de OEM en de klant betaalt voor de functie, in het geval van de trailers van Stas bijvoorbeeld voor het kippen.


Het volledige interview met Pieter Jan De Man kun je lezen in de maart editie van Solutions Magazine. Aanmelden hiervoor kan via deze link.


Indumation is de beurs voor industriële automatisering en Industrie 4.0 in België, het is de ontmoetingsplaats voor de industrial automation community in de Benelux. De 7e editie van Indumation vindt plaats op 31 januari en 1 en 2 februari in Kortrijp Xpo. Hier vind je meer informatie

Pin It on Pinterest