Renishaw

Naarmate de productie in de maakindustrie autonomer wordt, zal metrologie steeds vaker geïntegreerd worden in CNC-bewerkingssystemen. Met deze aanpak kunnen maakbedrijven hun CNC-machines onbemand laten draaien met de zekerheid nauwkeurige producten te maken, hun productiviteit verhogen; en technici vrijmaken voor meer proactieve activiteiten met toegevoegde waarde. Zo schetst Paul Maxted, directeur Industrial Metrology Applications bij Renishaw, de huidige trend in metrologie. Renishaw demonstreert dit live tijdens TechniShow 2024.


Sinds Renishaw oprichter Sir David McMurtry 50 jaar geleden de eerste schakelende meettaster ontwikkelde, is er het nodige veranderd in het meten in de industriële productieomgeving. Dankzij deze revolutionaire taster kon meten op een coördinatenmeetmachine (CMM) voor het eerst worden geautomatiseerd.

Renishaw: meten verschuiven naar productie

Kwaliteitscontrole aan de machine met de oplossingen van Renishaw.


Kloof tussen productie en kwaliteit

Veel bedrijven controleren de maatnauwkeurigheid van de componenten met een CMM. Meetkamers bevinden zich vaak niet in de buurt van de productievloer met de CNC-machines, het werk wordt door meettechnici gedaan. Hoewel deze manier van werken meetresultaten nauwkeurig en traceerbaar maakt, is er volgens Paul Maxted in de loop van de tijd een scheiding ontstaan tussen de productie en de kwaliteitsborging. Nu automatisering gangbaarder wordt, zorgt dit in steeds meer bedrijven voor een bottleneck. De operator wacht op goedkeuring van de meetkamer om een job te starten. Of de machine met daarop de opspanning staat stil, wachtend op groen licht van de meetkamer. Zonder controle van de meetkamer met de productie beginnen, verhoogt het risico op afkeur en niet-conforme producten.

Met de juiste hulpmiddelen leveren meetgegevens waardevolle inzichten op in hoe veranderingen aan te brengen die de grootste impact hebben op de procesbeheersing, kwaliteit en productiviteit


Kleinere series, hogere productiviteit

Dat kunnen bedrijven in een geautomatiseerde productieomgeving zich niet langer veroorloven. Paul Maxted pleit daarom voor het meten met een meettaster in de machine. “Door op de machine tast- en gereedschapinstelsystemen te implementeren om de insteltijden te automatiseren en te verkorten, kunnen kleinere series gemaakt worden en kan de productiviteit verhoogd worden“, zegt hij. Philippe Reinders Folmer voegt hier nog het aspect duurzaamheid aan toe. “Minder afwijkingen in producten betekent minder afkeur en dus minder materiaalverspilling.” Meetsystemen, zoals de Equator 500 met ATS (Automatic Transport System) stellen de operator in staat om op de productievloer nauwkeurig te meten en sneller te reageren op procesafwijkingen. Paul Maxted: “Om de volledige waarde van meettechniek te benutten, moeten fabrikanten veel procesgegevens verzamelen en de meetresultaten kunnen gebruiken. Met de juiste hulpmiddelen kunnen fabrikanten deze gegevens gebruiken om waardevolle inzichten te krijgen in de gehele procesketen en te ontdekken waar ze veranderingen kunnen aanbrengen die de grootste impact hebben op de procesbeheersing, kwaliteit en productiviteit.”


IPC software voor bewerkingsmachines

Renishaw laat op de TechniShow 2024 zijn Intelligent Process Control (IPC) software zien. Hiermee wordt meten eenvoudiger gemaakt voor de CNC-operator. Deze selecteert de features die gemeten moeten worden zoals een interne groefdiameter  op het Renishaw Equator meetsysteem, waarna de IPC software de metingen automatisch plant en de verkregen meetdata direct terugkoppelt naar de gereedschap offset van de CNC-bewerkingsmachine. Na de meting ziet de operator welke gereedschap offset automatisch aangepast wordt door de IPC software om zo binnen tolerantie te blijven produceren. Met deze nieuwe software wil Renishaw het meten naast de CNC-machine stimuleren. Renishaw gebruikt dit systeem al succesvol in zijn eigen productie omgeving en zal dit proces op de TechniShow demonstreren. Philippe Reinders Folmer: “De Equator is een goede oplossing om ook buiten de CNC-machine het productieproces real time te kunnen monitoren, en zonodig bij te sturen”.


Dataplatform Renishaw Central

Om alle meetdata centraal op te slaan, is Renishaw Central ontwikkeld, het dataplatform waar data vanuit elke productiestap verzameld en geanalyseerd wordt. Processen worden hier gemonitord en waar nodig wordt er ingegrepen om het proces automatisch bij te sturen. Renishaw Central kan de meetdata van meerdere apparaten (van Renishaw of andere leveranciers) zoals CNC-bewerkingsmachines, CMM`s en de Renishaw Equator combineren. Ook meetdata uit verschillende fabrieken kan gecombineerd worden. Renishaw demonstreert het platform via een groot scherm op de stand tijdens komende TechniShow.


Overige technologie

Op de stand van Renishaw vind je daarnaast een aparte Equator 500 met het automatisch transportsysteem ATS. Hiermee worden onderdelen automatisch in de Equator geplaatst en er weer uitgenomen. Het metrologieconcern zal verder op de beurs de nieuwste CMM producten tonen. Kalibratie demo’s zijn er te zien in de vorm van de QC20, XM-60 en XL-80.


TechniShow 2024 vindt van 12 tot en met 15 maart plaats in Jaarbeurs Utrecht. Registreren voor gratis toegang kan hier.

Pin It on Pinterest