opspan gereedschap

Montage- en opspangereedschappen zijn onmisbaar in menig maakbedrijf. Het ontwerpen kost echter vaak de nodige uren. Trinckle brengt dit met de nieuwe Fixturemate software terug tot minuten, zonder dat CAD-kennis nodig is.


Trinckle ontwikkelt parametrische ontwerpsoftware. Met Fixturemate wil het Duitse bedrijf het 3D printen van mallen en opspangereedschappen vereenvoudigen. Deze software genereert quasi automatisch het ontwerp, niet alleen voor 3D printen alhoewel dit de meest voor de hand liggende technologie is.


Trinckle lanceert Fixturemate voor ontwerpen zonder CAD-kennis


Van CAD-model naar gereedschap

Het vertrekpunt voor de software is het CAD-model van het werkstuk waarvoor een mal of opspangereedschap nodig is. Daarna kies je de basisplaat en geef je aan waar het werkstuk ondersteund moet worden. In de vierde stap wordt het negatief gegenereerd en als laatste handeling kan men nog standaard elementen plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan klemmen die met de handbediend worden. Deze elementen haalt men uit een bibliotheek die in de software geïntegreerd is. Daarna genereert Fixturemate automatisch het model dat nodig is.


Exporteren als STL of STEP

Het CAD-model van het opspangereedschap kan men als STL file of in STEP formaat downloaden. Daarmee kan men de 3D printer aansturen, maar als men een mal wil frezen kan men deze file ook gebruiken om de CNC-machine te programmeren. De ervaringen wijzen uit dat de meeste opspangereedschappen in minder dan 20 minuten ontworpen zijn.


Trinckle biedt de software aan als een service.

Pin It on Pinterest