Precies 29.337 bezoekers heeft TechniShow 2024 getrokken. Die zagen vooral veel op het vlak van automatisering en digitalisering, de twee dominante thema’s in de maakindustrie van morgen. Voor de verspaning gold vooral: hoe kun je het verspanend proces verbeteren met de oplossingen van de exposanten?


Ricardo Vivas, beursmanager bij Jaarbeurs Utrecht, zegt een beursvloer te hebben gezien die bruiste van activiteiten. “Ik zie dat de Nederlandse maakindustrie zich aan het heroriënteren is. Na jaren van hele hoge hoeveelheden productie, komt er een tijd om te kijken: wat nu? Ondernemers staan open voor vernieuwing, zijn vooruitstrevend en zien volop kansen. Die gretigheid van onze ondernemers in de industrie is bijzonder.”

De AMR staat volgens Gibas op een vergelijkbaar punt waar tien jaar geleden de cobot stond.


Bezoekers zoeken naar procesoptimalisatieProcesmatige benadering

De bezoekers waren vooral op zoek naar de oplossingen waarmee ze de volgende stap kunnen maken. Zoals al voor de beurs geschreven, ligt deze oplossing vooral in de integrale procesbenadering. Dat kwam bij een aantal exposanten nadrukkelijk naar voren, zoals bij Gibas dat zich presenteerde met een nieuwe huistijl en voortaan de markt benadert vanuit een totale oplossing en niet langer vanuit de losse componenten. De AMR gaat hierin een belangrijke rol spelen. Lars Brouwer, marketing coördinator van Gibas: “De AMR staat wat ons betreft waar de cobot tien jaar geleden stond. Het is de volgende stap in automatisering.”


Focus op het proces

Ook Dormac CNC Solutions presenteerde zich op TechniShow 2024 met een totaalconcept. “We focussen ons meer op het totale proces, gedurende de life cycle van de machine”, zegt Joost Verschure, directeur. Hij ziet daarbij de rol van Dormac CNC Solutions als die van de hoofdaannemer, die samenwerkt met partijen die goede deeloplossingen bieden. “We willen de beste ondersteuner zijn met oplossingen.” Een van die oplossingen is de nieuwe vertegenwoordiging van Envotherm. Dormatec Environment Systems kon op veel interesse rekenen voor het system om water en koelemulsie te scheiden om daarmee zowel de kosten te reduceren alsook de CO2 voetafdruk te verkleinen.


Productieautomatisering voorbij de robot

Bezoekers van TechniShow 2024 konden via de Guided Tours snel kennis maken met enkele belangrijke thema’s voor de komende jaren. Productieautomatisering was er een van. “De hardware in de productie gaat niet meer veel veranderen. Het zal er vooral om gaan hoe je snel kunt anticiperen en slimmer kun produceren zonder stress en druk”, zo schetste Arno van den Bisen van Cellro de toekomst van productieautomatisering bij de aftrap van de tour. Renishaw liet vervolgens zien hoe je met in procesmeten het onbemande proces kunt sturen. Heidenhain demonstreerde de mogelijkheden van data verzameling via StateMonitor om met deze data vervolgens het proces te optimaliseren. En Haimer benadrukte het belang van goede gereedschapopspanning voor een stabiel proces en geautomatiseerd verwerken van gereedschapgegevens in botsingssimulatie, in CAM en in toolmanagement systemen. RoboJob demonstreerde in de Guided Tour Productieautomatisering de hardware van het entry level systeem Coby tot en met de geavanceerde Tower, voor onbemande productie van zeer kleine series tot enkelstuks. De Guided Tour eindigde op het themaplein Productieautomatisering, dat tijdens de vier dagen meer dan 3.000 bezoekers trok. Ook de Guided Tour Additive Manufacturing was druk bezocht.


Het clubhuis van de maakindustrie


Voorbode voor 2026

Hugo Oude Reimer, bestuurslid FPT VIMAG, kijkt alvast vooruit naar 2026. “Als je ziet hoeveel innovaties en machines hier zijn en hoeveel mensen hier langskomen, merk je dat de behoefte van bezoekers groot is om de maakindustrie te zien. Je bent hier gewoon in het clubhuis van de maakindustrie. Dit concept is een voorbode voor 2026.”

ESEF Maakindustrie trok meer dan 12.000 bezoekers. Exposanten spraken vooral over de hoge kwaliteit van de bezoekers.


ESEF Maakindustrie

ESEF Maakindustrie trok gelijktijdig 12.646 bezoekers. De animo voor de sessie over ‘Vrouwen in de maakindustrie’ was groot. Ricardo Vivas: “Vrouwen spelen een groeiende rol in de maakindustrie. Ze bekleden leidinggevende posities, doen ingenieurswerk en zijn betrokken bij geavanceerde technologische ontwikkelingen. Heel belangrijk dus om deze vrouwen op de beursvloer een podium te bieden.”

Afspraak voor TechniShow 2026 staat van 10-13 maart 2026

Foto: Mitutoyo demonstreerde samen met Craft Education, MKG en DMG Mori een smart industry fabriek waarin operators via een dashboard direct zicht hebben op de productie en meetresultaten vanuit de machine teruggestuurd worden naar Measurlink voor analyse en vergelijking met de data van de CMM.

Pin It on Pinterest