De Nederlandse maakindustrie wordt de laatste jaren gekenmerkt door de snelle groei van sommige bedrijven, die gesteund door private equity kapitaal branchegenoten overnemen. Ze kopen bedrijven met een lagere multiplier. Dat is echter niet altijd een succesformule, zo waarschuwde 247Tailorsteel CEO Carl Berlo in het D2M Subcontracting 4.0 debat.


D2M raakte met het Subcontracting 4.0 debat tijdens D2M de juiste snaar, gelet op de belangstelling voor de visie van Carl Berlo op de toekomst van toeleveren. De CEO van 247Tailorsteel, dat vorig jaar een vestiging in België opende, noemde aan het begin de sombere voorspellingen van tech evangelist Karl D’Haveloose zelfs optimistisch. Die liet branchecijfers van Agoria zien, dat voor de machinebouw dit jaar eigenlijk een krimp voorspelt. Want de omzet groei weliswaar met 1 procent, als je corrigeert voor prijsverhogingen resteert er een krimp met 2 procent. De metaalindustrie groeit weliswaar met 4,5 procent, 3 procent hiervan is te danken aan doorberekende prijsstijgingen.


Dat worden rode cijfers voor veel bedrijven

Carl Berlo: zonder goede strategie is overnemen geen succesgarantie.


Min 15% bij de groothandels

Carl Berlo noemt de Agoria cijfers optimistisch. “Ik kijk naar de eerste kwartaalcijfers van de grote staalwerken, met de groothandels als de eersten in onze keten. Daar zie ik in Q1 een min van 15%.” Pas na de zomer wordt een lichte stijging verwacht, maar de omzet zal dan niet boven die van begin dit jaar uitkomen. “Dat worden rode cijfers voor ontzettend veel bedrijven.” Dus zal er wel weer beweging komen aan het overnamefront. Althans wat betreft het aantal bedrijven dat aangeboden wordt aan grotere partijen. Maar waarom zou een partij concullega’s overnemen?


Private equity geld geen garantie op succes

In het debat kwam ook de groei van bepaalde industriële toeleveringsgroepen aan bod, een ontwikkeling die zich de laatste jaren aftekent in de Nederlandse markt. Deze groepen groeien vooral doordat ze financieel geruggesteund worden door private equity. Ze rijgen steeds meer kralen aan hun ketting. Volgens Carl Berlo zijn er ondertussen enkele groepen die flink last hebben van de “griep die ASML dit jaar heeft” en qua omzet in de min duiken.


Goede strategie onmisbaar

Groeien door volume te kopen en denken daarmee efficiënter te kunnen werken, is geen standaard recept voor succes, meent de CEO van 247Tailorsteel. Concurrerende bedrijven toevoegen die weinig geautomatiseerd zijn er geen goed leiderschap kennen, levert vaker een mislukking op dan een succesverhaal. Die bloedgroepen gaan niet mengen omdat ze voorheen ook niet samenwerkten. “Als er een goede strategie onder de overnamen ligt, kan het kloppen. Maar vaak gebeurt het uit opportunisme.”

In de volgende editie van Solutions Magazine kun je een uitgebreider artikel over het Subcontracting debat op D2M lezen.

Pin It on Pinterest