Hectool

Is de verspanende industrie rijp voor een Bol.com achtig inkoopplatform als het om tooling en andere zaken gaat? De initiatiefnemers van Hectool denken van wel. Op de TechniShow beleefde het online platform de Nederlandse vuurdoop.


De jonge generatie zakelijke inkopers wil de manier waarop ze als consument inkopen op hun werk voortzetten, zo schetst Reinier Molenaar, directeur van Hectool, de aanleiding voor het platform. Hectool moet uitgroeien tot een AI marktplaats voor de industrie. Hier vindt de gebruiker straks span- en snijgereedschappen, houders en andere producten die in de verspaning onmisbaar zijn. Niet van één aanbieder, maar van meerdere, naast elkaar. En met Kunstmatige Intelligentie wordt de verspaner ondersteund.

Hectool lanceert inkoopplatform voor de verspanende industrie


Dat is het idee achter Hectool Industrial Marketplace, de Nederlandse startup die onderdeel is van een Franse multinational in de metaalindustrie die aanvankelijk een intern platform wilde ontwikkelen. “We hebben eerst marktonderzoek gedaan en het concept gepolst in de maakindustrie. Dat sloeg aan”, zegt Reinier Molenaar. Dat concept is een Amazon- of Bol.com achtig platform waarop het product van meerdere vendors wordt aangeboden, volledig transparant qua prijs. En straks met gebruikerservaringen. Daar zit de kracht volgens Molenaar en Victor Laforga, platform lead. “Er komt een jongere generatie inkopers aan die op dezelfde transparante manier willen inkopen als ze privé ook doen. Nu moeten ze zakelijk wachten op de salespersoon in het midden, dat willen ze niet meer.”


Webshop naast andere kanalen

Momenteel heeft Hectool overeenkomsten met enkele fabrikanten van onder andere spantangen en andere gereedschappen. Daarmee maakt men de start. In de komende maanden moet het aanbod groeien. Ze zien het voor de verkopende partijen als een voordeel omdat ze geen eigen webshop hoeven in te richten. Of vendors gebruiken Hectool als aanvullend verkoopkanaal, wat hen tevens toegang biedt tot de Europese markt. “Nogal wat bedrijven in Italië en Duitsland hebben geen webshop, wij helpen ze daarbij en ze kunnen opeens in heel Europa verkopen”, aldus Molenaar. Hectool neemt daarbij de facturering voor z’n rekening, het verzenden gebeurt vanuit de magazijnen van de vendor maar op termijn wil Hectool voor snelllopers een eigen magazijn inrichten. “Het voordeel van Hectool is dat wij investeren in zoekmachine optimalisatie; wij gaan de klanten naar het platform trekken”, voegt Victor Laforga toe.


Persoonlijke assistent van de verspaner

De kers op de taart is een zelf ontwikkeld AI-model dat op basis van kennis die onder meer de vendors aanleveren in de toekomst klanten gaat ondersteunen met specifieke verspaningskennis. “Dit staat nog in de kinderschoenen,” zegt Victor Laforga. “Maar hoe meer vendors we op het platform toelaten, hoe meer kennis er is waar het AI model van leert en slimmer Hectool wordt.” Het AI-model moet de persoonlijke assistent van de eindklant worden. Hectool heeft het taalmodel zelf al gebruikt voor het maken van productbeschrijvingen.


Hectool heeft na een initiële investering verleden jaar een fors geldbedrag opgehaald om de groei verder vorm te kunnen geven.

Foto: links Reinier Molenaar, naast hem Victor Laforga.


Pin It on Pinterest