De Zuid-Hollandse maakindustrie krijgt een eigen Cyberweerbaarheidscentrum. De officiële aftrap vindt plaats tijdens ZIE 2024. Het centrum wordt geleid door onder andere Boers & Co, Hittech, Batenburg Techniek, Lely en enkele innovatie- en brancheorganisaties.


Het Cyberweerbaarheidscentrum Maakindustrie Zuid-Holland is gericht op het vergroten van de cyberweerbaarheid van de Zuid-Hollandse maakindustrie door bedrijven te helpen hun digitale veiligheid op IT- en OT-gebied te verbeteren. Er nauw worden samengewerkt met het gelijknamige centrum in Brainport. Het nieuwe centrum wordt de centrale hub voor kennis en ervaring met cybersecurity in de volledige supply chain.


De toekomst van werken in de maakindustrie

De aftrap vindt plaats tijdens de tweede editie van ZIE op 4 april in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Mikrocentrum organiseert dit event samen met Hi Delta voor de hightech- en maakindustrie in Zuid-Holland, kennisinstellingen, opleiders en overheden. In de verschillende presentaties wordt onder andere ingegaan op de toekomst van werk in de maakindustrie door David Abbink, hoogleraar Werktuigbouwkunde en Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Vanuit projecten rondom repair & maintenance, bagage-afhandeling en verpleegkunde trekt hij lessen voor de maakindustrie hoe deze het werk zo kan vormgeven dat het aantrekkelijk blijft voor medewerkers. Het onderwerp komt eveneens aan bod tijdens de Community Panel Discussion, waar het om de work-life balance gaat.


Kansen in defensie-industrie

Een actueel thema voor de Zuid-Hollandse hightech- en maakindustrie is de rol van het bedrijfsleven in de samenwerking tussen bedrijfsleven en defensie. Hans Kuijper, directeur Innovatie bij het Commando voor Materieel en IT, neemt dit onderwerp voor zijn rekening. Een van de exposanten tijdens ZIE 2024 is Military innovation by Doing, een initiatief om innovatie binnen en buiten het leger te bevorderen. In Rotterdam is dit ondergebracht in Innovation Dock.


Waterstofeconomie

Waterstof mag niet ontbreken tijdens een event voor de maakindustrie in Zuid-Holland. Jorg Gigler, directeur TKI Nieuw Gas, schetst in een lezing de waterstofontwikkelingen in Nederland en de rol die het mkb hierin kan vervullen. Hij benoemt de verschillende projecten inclusief subsidie- en financieringsmogelijkheden. Amaryllis Brosens , Business & Finance Manager, Forze Hydro-Electric Racing team van de TU Delft presenteert de ontwikkeling van inmiddels negen elektrische racewagens die met waterstof de elektriciteit opwekken. Petrus Postma , directeur H2Makers, presenteert de oplossingen voor de waterstofeconomie die door de Zuid-Hollandse maakindustrie worden ontwikkeld.

Aan ZIE 2024 nemen meer dan 90 exposanten deel. Het evenement in Rotterdam vindt op 4 april plaats. Meer informatie vind je hier.

Foto’s: Bram Saeys; Mikrocentrum Hi Delta


Pin It on Pinterest