HANNOVER MESSE 2023 Außengelände, Flaggen

Dassault Systèmes samen met Omron op Hannover Messe


Dassault Systèmes en Omron, fabrikant van mobiele robots, demonstreren op de Hannover Messe hoe beslissers in de maakindustrie met virtual twin ervaringen de fabrieksplanning kunnen maken, de efficiency verhogen en de flexibiliteit vergroten. Er worden in een omgeving met mobiele robots en productiemachines meerdere scenario’s gedemonstreerd.


De kern waar het bij Dassault Systèmes op de Hannover Messe om gaat, is het 3Experience-platform. Samen met Omron wordt de integratie van mobiele robots in de fabriek gedemonstreerd aan de hand van de beheersoftware Asset Administration Shell van de Industrial Digital Twin Association (IDTA). Deze software ondersteunt de uitwisseling  van op standaarden gebaseerde gegevens in de productie. Dassault Systèmes en Omron laten zien hoe een flexibele productieomgeving kan interacteren met het 3DExperience-platfom.


Oplossing tekort aan vakmensen?

In een tijdperk met een tekort aan geschoold personeel, pakt Dassault Systèmes de knelpunten aan met virtual twins en op robots gebaseerde automatisering. Zo kan men het platform gebruiken om de productielijnen vooraf in 3D te plannen. Men plaatst dan de machines en mobiele robots in de virtuele lay-out en kan dan de positionering optimaliseren, zowel vanuit het oogpunt van logistiek maar ook van de bestaande energie-infrastructuur of de paden in een fabriekshal. Het gebruik van een virtual twin vergroot de flexibiliteit en efficiëntie door robotsimulaties en het ontwerpen van nieuwe workflows. Men kan verschillende opties vooraf virtueel testen. De inbedrijfsstelling kan met AAS en et 3DExperience platform virtueel verlopen. Hierdoor komen fouten in het besturingsproces en knelpunten al in een vroeg stadium aan het daglicht.


Mobiele robots beheren

De virtual twin op het 3DExperience-platform kan ook gebruikt worden om de vloot aan mobiele robots te beheren. In het controlecentrum worden de operationele gegevens zoals belangrijke prestatie-indicatoren en informatie over materialen in realtime samengebracht, waardoor een uitgebreid overzicht ontstaat. Voorspellend onderhoud wordt mogelijk dankzij de actuele data. Kunstmatige intelligentie en machine learning analyseren sensordata en kunnen daarmee potentiële storingen in een vroeg stadium detecteren en verhelpen. Men kan nog een stap verder gaan door de virtual twin te integreren met Augmented Reality technologie. Virtuele informatie wordt dan over het camerabeeld geprojecteerd om sneller en eenvoudiger diagnoses te stellen en reparaties uit te voeren.


Dassault Systèmes en Omron demonstreren dit van 22-26 april op de Hannover Messe.

Pin It on Pinterest