ERP-leverancier MKG Metaal Kennis Groep Nederland BV is overgenomen door de Duitse proALPHA Group. Hierdoor kan MKG de groeiambities buiten de Benelux sneller waarmaken, zegt Henk Abbring, CEO van MKG. De Nederlandse ERP-leverancier brengt op zijn beurt kennis over cloud en multi-tenancy mee, wat voor proALPHA Group, ERP-leverancier voor grote metaalbedrijven, interessant is.


De overname weerspiegelt een strategische beslissing aan beide zijden, waarbij marktleiders uit twee verschillende segmenten qua klantgrootte bij elkaar worden gebracht.


Nederlandse ERP-ontwikkelaar in handen van het Duitse proALPHA


Juiste partner om sneller te groeien

Henk Abbring, CEO van MKG, is enthousiast over de stap. De aanbieder van ERP-software voor metaalbedrijven tot ongeveer 100 medewerkers heeft al enkele jaren geleden de ambitie uitgesproken om internationaal te groeien. Duitsland is dan de meest voor de hand liggende markt. MKG heeft zo’n 35 Duitse klanten, maar het is lastig de groei te versnellen.  “We zijn goed in ERP en in software, maar niet in het opzetten van een partner netwerk”, zegt Henk Abbring. Met proALPHA Group heeft het Hengelose bedrijf de juiste partner gevonden om uit te breiden naar de DACH-landen. De portfolio’s van beide bedrijven vullen elkaar aan. Overlap is er weinig. Henk Abbring: “Wij bedienen de kleinere en middelgrote bedrijven; zij de grotere vanaf 100 medewerkers. proALPHA heeft een product dat bij hun markt past, met een andere manier van implementeren en andere budgetten, die niet bij MKG-klanten passen.”


Nederlandse MKB-metaalbedrijven lopen voorop qua digitalisering en automatisering


MKG blijft bestaan

MKG, met 70 medewerkers, blijft zelfstandig bestaan, alleen met de Duitse groep als aandeelhouder die het Nederlandse bedrijf gaat ondersteunen bij het opzetten van een partnernetwerk in de DACH-landen. Henk Abbring: “Zij kennen de Duitse markt. Ze kennen er alle metaalbedrijven en we spreken dezelfde taal.” Hij rekent erop dat de groei van MKG in de Duitstalige landen een groeispurt gaat doormaken. Eric Verniaut, CEO van de proALPHA Group, ziet volop kansen voor de twee bedrijven: “We zijn perfect gepositioneerd om MKG’s internationaliseringsstrategie naar de DACH-landen te versnellen en hen daar net zo succesvol te maken als in Nederland. We zijn erg blij dat het ervaren en succesvolle managementteam de verdere ontwikkeling zal blijven begeleiden en ondersteunen.”


Voorloper Smart Industry

MKG blijft onder de eigen naam opereren onder het huidige management in Nederland en België waar het meer dan 800 MKB metaalbedrijven bedient. Ook zal MKG haar sterke focus op de Nederlandse Smart Industry projecten blijven behouden. In het verleden heeft het onder andere mee aan de wieg gestaan van de ontwikkeling van het Smart Connected Supplier Network; het is ook een van de oprichters van FutureTech op Brainport Industries Campus waar een slimme fabriek staat waarin vanuit het ERP-systeem van MKG de productie wordt aangestuurd en orders automatisch binnen komen.


Nederland loopt mee voorop

Nederlandse MKB-metaalbedrijven lopen voorop qua digitalisering en automatisering. “Zowel door de manier waarop bedrijven en de keten hier georganiseerd zijn, de flexibiliteit in het nemen van beslissingen alsook door hoe ver internet hier is”, aldus Henk Abbring. Dat maakt MKG voor proALPHA een interessante partij, mede omdat MKG veel ervaring heeft met ERP in de cloud en multi-tenancy oplossingen (meerdere klanten die op één database draaien). “Zij hebben juist kennis van grote databases in huis. Daar kunnen wij van leren”, meent Abbring. De twee bedrijven zullen elk hun eigen ERP-pakket behouden omdat deze toegespitst zijn op de twee doelgroepen. “We gebruiken wel beide hetzelfde softwareplatform, Progress Software. Daardoor kunnen we profiteren van elkaars ontwikkelingen en makkelijk zaken gezamenlijk doen.”


Opschalen in DACH-landen

Doordat MKG de software als cloudoplossing aanbiedt, kan het makkelijk opschalen voor de DACH-landen. “Duitse MKB metaalbedrijven hebben dezelfde processen als in Nederland. Als de software goed werkt, kun je die gemakkelijk uitrollen.” Wel zal het investeren in uitbreiding van sales- en supportactiviteit in de DACH-markt. Voor proALPHA biedt de overname op termijn de kans om verder in de Benelux verder te groeien met het ERP-systeem voor het grotere metaalbedrijf.

Pin It on Pinterest