Het lijkt erop dat de Europese machinebouwers dit jaar een grotere veer moeten laten dan eerder verwacht. De verkopen gaan in Europa waarschijnlijk met 5% dalen vergeleken met vorig jaar en geen 1,8% zoals eerder voorspeld. De instroom van nieuwe orders kromp in Q1 2024 met 20%, zo is bekend gemaakt tijdens de voorjaarsvergadering van CECIMO.


Toch klinken er ook optimistische geluiden door in het Finse Tampere, waar de CECIMO dit jaar de voorjaarsvergadering houdt. De optimistische kijk wordt versterkt door het feit dat de Global Purchase Manager’s Index sinds januari 2024 de drempel van 50 indexpunten overschrijdt, wat een positief traject ondersteunt.


Herstel van de markt zou tegen eind dit jaar vaart moeten krijgen


Daling vraag versnelt

Eerst even de cijfers. De fabrikanten in de CECIMO-landen wisten vorig jaar hun productie nog op te voeren met 7%, deels door inflatie. In het laatste kwartaal van 2023 groeide de export met 23% met de VS en China als de belangrijkste exportmarkten. De vraag in de CECIMO-landen zal nam verleden jaar af met 1,8%; de orderintake in het laatste kwartaal kromp zelfs met 16%. In de eerste maanden van dit jaar is deze daling zelfs versneld: -20% vergeleken met het eerste kwartaal van 2023.


Toch optimistische verwachtingen

Waar komt dan het optimisme vandaan? Het economische comité van CECIMO wees in Tampere op gunstige vooruitzichten voor de komende tijd, zoals afnemende spanningen aan de toeleverkant, verbeterde economische factoren, verminderd risico op gastekorten en dalende inflatie. Tevens wordt algemeen verwacht dat de ECB dit jaar doorgaat met de rente te verlagen, wat altijd goed zou moeten uitpakken voor investeringen. CECIMO verwacht dat de vraag naar werktuigmachines wereldwijd met 8% groeit, die in de CECIMO landen met 6,3%.

Marcus Burton.


Robuuste groei in het vooruitzicht

“Ondanks de verwachte terugval in nieuwe orders in de eerste periode van 2024, is er een overheersende verwachting van een robuuste groei in orders in het vierde kwartaal van 2024. Dit herstel zal naar verwachting worden gedreven door betere economische omstandigheden en een opleving van het consumptieniveau”, aldus Marcus Burton, voorzitter van het economische comité. Tegelijkertijd waarschuwde de Confederatie van de Finse Industrie dat geopolitieke spanningen roet in het eten kunnen gooien. Ook de klimaatverandering kan het herstel negatief beïnvloeden.

Daarom moeten de nieuwe Europese leiders stappen zetten om de groei aan te jagen, roept CECIMO op.

Foto: Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Pin It on Pinterest