Micro5

Geslaagde eerste buitenlandse trip met Chiron Micro5

Geen beurs, geen huisshow, maar een live demo van een super compact 5-assig freesdraaicentrum in een luxe bestelbus. Met dat concept hebben Oude Reimer en Chiron vorige week met de Micro5 van Chiron Group een rondje langs Nederlandse precisiebedrijven gemaakt. “En we hebben nog genoeg aanvragen voor een tweede week”, zegt Richard Leise, technisch adviseur machines bij Oude Reimer.


Het Limburgse Echt is de laatste locatie die Chiron Micro 5 on Tour in Nederland aandoet. Stephan Encke, Sales Manager bij Chiron Group, heeft er dan de nodige honderden kilometers dwars door Nederland langs fijnmechanische bedrijven opzitten. De eerste promotietour met de Micro5 van Chiron buiten Duitsland. De verkoopmanager bij de Duitse machinebouwer heeft al vanaf het eerste moment dat Chiron de Zwitserse bouwer van deze machine overnam, het idee gehad het compacte 5-assig bewerkingscentrum in een bus te plaatsen en daarmee naar de bedrijven toe te gaan.


Schot in de roos

Een idee dat een schot in de roos blijkt te zijn, zegt Richard Leise van Oude Reimer. “De reacties zijn heel positief. Nu we met de machine naar de bedrijven toegaan, kunnen ook de frezers zelf in de bus komen kijken.” En dat roept verwondering en bewondering tegelijk op, blijkt ook op deze laatste locatie waar ze qua precisie verspanen gewend zijn met grote CNC-machines heel nauwkeurig hele kleine componenten te bewerken. En dat kun je eigenlijk beter doen op een compacte machine, vindt Chiron dat het door het Zwitserse ETH in Zürich ontwikkeld en gepatenteerd concept op de markt brengt. Het bijzondere aan de Micro 5, bedoeld voor werkstukken tot 50 bij 50 bij 50 mm, is dat het hart van de machine zo is geconstrueerd dat het verplaatsbare gewicht maximaal twee keer 10 kilogram is. Hierdoor past de hele machine inclusief gereedschapswisselaar in de Ford van.


220V en 6 bar perslucht, meer energie niet nodig

Het minimale gewicht dat verplaatst moet worden, heeft in de praktijk enkele belangrijke voordelen, naast de compacte afmetingen van de machine. Allereerst het energieverbruik. De Micro5 vergt slechts 6 bar perslucht en een 220V stopcontact. Meer energie is niet nodig. Het bedieningsscherm van de Beckhoff besturing laat bij het 5-assig bewerken van RVS en messing af en toe piekmomenten zien van 700W energieverbruik, gemiddeld komt de machine aan het eind uit op iets meer dan 300W. Dit zorgt voor veel dynamiek, mede doordat de assen over slechts een geringe afstand verplaatst hoeven te worden.


Stijfheid zorgt voor precisie, ondanks wankele vloer

Het tweede voordeel van de geringe massa is dat het hart van de machine, de constructie waarin de aandrijfassen en de ronddraaitafel bevestigd zijn, enorm stijf van zichzelf is. Dit zorgt tijdens de demonstraties bij de precisiebedrijven misschien wel voor de meeste verwondering. Terwijl de bezoekers in de bus staan om de machine van dichtbij te zien en mede hierdoor de bus – en dus de machine – beweegt, blijft de nauwkeurigheid van de machine onveranderd. “De absolute positioneernauwkeurigheid blijft onder de 2 micron, de herhaalnauwkeurigheid onder 0,5 micron  en de rondloopnauwkeurigheid is 1,5 micron”, zegt Stephan Encke, die zijn job als sales manager deze week verruilt om demonstraties te geven met de Micro 5. “Binnen twee uur kon ik met de Beckhoff besturing werken”, merkt hij op, om aan te geven hoe eenvoudig de besturing is.


Micro frezen met lange standtijd

De nauwkeurigheid van de demowerkstukken wordt niet nagemeten. Toch hoef je niet te twijfelen over de stabiliteit van het hart van de Micro5. Want ondanks dat de totale machine soms zichtbaar beweegt op de laadvloer van de bestelbus, wordt er gefreesd met gereedschappen waarvan het kleinste 0,0013  mm meet. Ervaringen die gebruikers van de Micro 5 tot nog toe hebben, is dat de standtijd van hun micro gereedschappen aanzienlijk langer is dan ze gewend zijn op grotere bewerkingscentra. “Bovendien is de machine zo stijf dat er geen trillingen zijn waardoor nabewerken of afbramen niet nodig is.”


Op een beurs loop je hieraan voorbij

Oude Reimer is van plan dit najaar nog een keer een tour met de Chiron Micro 5 te organiseren. “Op een beurs loop je hieraan voorbij. Door dit bij de bedrijven te demonstreren, kun je echt laten zien wat de machine kan”, merkt Danny van Rij, sales engineer bij Oude Reimer op. Na de demonstratie veegt Stephan Encke een handvol spanen bijeen, schakelt de machine uit, rolt de kabelrol op en zet de machine voor alle zekerheid met spanbanden vast voor de terugreis naar de fabriek in Tuttlingen. Om komende tijd weer in Duitsland op tournee te gaan met de Micro 5.


In Solutions Magazine van september kun je meer lezen over de Chiron Micro 5

Pin It on Pinterest