hypermill

In de 2024 release van hyperMill (Open Mind) worden PMI-data ondersteund, evenals MBD-data. Behalve dat de CAM-software de 3D modellen via het STEP-format kan inlezen, wordt ook de import vanuit de belangrijkste CAD-programma’s ondersteund.


De nieuwe release van het CADCAM-programma gaat verder met de digitalisering van de werkvoorbereiding. Naast nieuwe algoritmen vallen vooral de stappen met Model Based Definition en Virtual Machining op. Deze stappen leiden zelfs tot een aanpassing van de naam: omdat CAM zonder CAD-data niet meer mogelijk is, wordt voortaan als naam hyperMill CADCAM gebruikt. De data uit de ene stap in het productieproces moeten naadloos overgaan naar de andere.


Rol van CAD data alsmaar belangrijker in CAM


Samenwerking heeft resultaat

hyperMILL ondersteunt het importeren van PMI (Product Manufacturing Information) en MBD (Model Based Definition) gegevens in verschillende formaten zoals STEP, CATIA V5, Solidworks, Creo en Siemens. De PMI data worden toegewezen aan afmetingen, toleranties en oppervlakteafwerking; de MBD data worden toegewezen aan oppervlakken in het 3D model. Hiermee kunnen programmeurs hun werk deels al automatiseren. Tijdens het MBD Solutions Event merkte Mark Bogaers van Open Mind Benelux eind verleden jaar al op dat het groeiende contact van de CADCAM ontwikkelaars met de CAM-programmeurs van klanten voor een versnelling in de ontwikkeling zorgt. “We zien dat iedereen focus moet hebben om het makkelijker te maken sneller en betere onderdelen te maken.”


Virtual Machining: digital twin van turrets en tooling

In Virtual Machining zet Open Mind een nieuwe stap als het gaat om de integratie van digitale tweelingen van bewerkingscentra. Bij CNC-draaimachines met hoofdspindel en turret én een Siemensbesturing worden voortaan de spil, turret en alle gereedschappen gedetailleerd afgebeeld. Deze digitale tweeling wordt in de virtuele machine gebruikt voor de NC-code simulatie. Het configureren van de turret met houders en gereedschappen gebeurt in de bewerkingsplanner van Virtual Machining. Open Mind kondigt aan dat deze functie in de toekomst ook beschikbaar komt voor CNC-draaimachines met andere besturingssystemen. In Virtual Machining kan men voortaan ook de meetpunten teruglezen. Zo ziet men in het 3D model direct welke meetpunten eventueel buiten de tolerantie liggen. Dit maakt het eenvoudiger om onnauwkeurigheden en gereedschapsslijtage na het frezen te analyseren en te compenseren aan de CAD/CAM-kant.


Verdere integratie met MES

Open Mind gaat in deze release verder met de integratie van het Hummingbird MES-systeem. Met een muisklik kan men de gereedschappen uit de databank van hyperMill synchroniseren met het MES-systeem. De gereedschappen die gebruikt worden voor CAM-programmering worden automatisch overgezet naar het Hummingbird gereedschapsbeheersysteem. Alle andere processen zoals het instellen, meten, volgen en gebruiken van de gereedschappen in de machines worden in kaart gebracht in Hummingbird MES, waardoor een continue uitwisseling van informatie binnen het bedrijf ontstaat.


Open Mind toont de nieuwe release in september op de AMB 2024 in Stuttgart

Pin It on Pinterest