“We laten hier samen met onze partners vandaag zien dat automatisering niet alleen betekent dat je een robot aanschaft.” Zo vat Guido Leeflang, CEO van Halter CNC Automation, de themadag Controle over het automatiseringsproces samen, die het Nederlandse bedrijf samen met twaalf partners in het technologie centrum in Issum organiseerde.


Die aanpak trok ruim 50 deelnemers, verdeeld over Nederlandse en Duitse metaalbedrijven; en over klanten van Halter en verspaners die nog geen systeem van Halter CNC Automation hebben. “We willen ook dat de deelnemers onderling netwerken om ervaringen uit te wisselen.”


Kan ik in Sinumerik One oude programma’s inlezen?

Dormatec Environment Systems ging tijdens de workshops in op het belang van onder andere hoge druk koelsmeersystemen, olie- en emulsiekoelers en nevelafzuiging als onderdeel van de procesoptimalisatie.


Interactieve workshops

Dat deden ze volop in het technologiecentrum van de Nederlandse automatiseerder. Want in door Halter samengestelde groepjes volgden ze elk half uur bij een van de partners een workshop. Dat bleek een goede keuze te zijn, want wisselwerking tussen deelnemers en partners was goed. Bij Siemens gingen de vragen onder meer over de compatibiliteit van de One besturing met programma’s van oudere besturingen. Geen probleem: programma’s gemaakt met een Sinumerik 828 of 840 besturing kunnen gelezen worden door Sinumerik One. Omgekeerd niet. De discussie was levendig, vooral nu Siemens heeft aangekondigd de ontwikkeling van de Sinumerik 840 lijn stop te zetten. Voortaan ontwikkelt Siemens alleen nog de Sinumerik One verder. Daar komen de nieuwe functies beschikbaar, waarbij vooral de digital twin nog meer simulatie mogelijkheden biedt.


Van elektrisch spannen tot stafaanvoer

De variëteit van de Halter partners was groot. Bij Iscar ging het om de nieuwe gereedschaptechnologie. SMW Autoblock liet de voordelen van elektrisch spannen zien. In bepaalde toepassingen kan dit een flinke besparing op de energierekening betekenen. En naast de robot kan ook stafaanvoer een interessante optie zijn voor bedrijven die hun spindelrendement willen verhogen. LNS maakte de deelnemers duidelijk wanneer je voor elke oplossing kiest. En dat de combinatie van beide – robot en stafaanvoer – ook zinvol kan zijn. Halter en Mitutoyo demonstreerden het automatisch meten in de productie. Dormatech Environment ging in op het belang van zaken als nevelafzuiging in de onbemande productie. Blaser ging in op het belang van automatisch beheer van koelsmeermiddel met het heel nieuwe Liquid Tool systeem. Fanuc ging onder meer in op de mogelijkheid van predictive maintenance met de nieuwe software. Fastem liet de rol van de planningsoftware zien. En Halter CNC Automation zelf demonstreerde de verschillende automatiseringsoplossingen en hoe je met de software binnen enkele minuten een nieuw programma maakt.


Nieuwe robotoplossing van Halter

Op de AMB introduceert Halter CNC Automation overigens een nieuw robotlaadsysteem. Dit is met name ontwikkeld voor de Amerikaanse markt en sluit qua prijsstelling aan bij de tweede hands machines die hier sterk in opmars zijn, nu re-shoring verder doorzet. Op dat laatste sluiten de oplossingen van CNC Autodoor aan: ook machines zonder automatische deur kunnen geschikt worden gemaakt voor robotbelading.


Pin It on Pinterest