Het Silberhorn MWS 6 reinigingssysteem is dé eyecatcher geweest tijdens CleanTec Days, de huisshow van de Duitse fabrikant van reinigingssystemen. Bezoekers kregen ook al een voorproefje van een innovatieproject, reinigen met wisselende druk, HIP en HIP+. Deze twee varianten zijn met name bedoeld voor het reinigen van complexe componenten met ondersnijdingen.


Silberhorn (in de Benelux vertegenwoordigd door Encoma) zet met de Silberhorn MWS 6 een groter systeem in de markt, naast de MWS 4. De reinigingskracht van het nieuwe systeem is toegenomen. De klant kan kiezen uit 2, 3 of 4 tanks voor de reinigingsvloeistoffen. De MWS 6 (Multi Washing System) biedt vier reinigingstechnieken aan: sproeien en hoge kinetische energie, hogedruk reiniging, ‘Schöpffluten’(hierbij stroomt de reinigingsvloeistof bij elke draai in en uit de component)  en ultrasoon reinigen.


Patent aangevraagd voor 8-voudige draaiende registers met sproeiers


Voor 300 kilo grote werkstukken

Een optie die Silberhorn op de nieuwe machine aanbiedt, zijn 8 radiaal draaiende registers met sproeiers. In de kleinere machine zijn er maximaal 4. Dat aantal wordt in de MWS 6 uitgebreid naar 8. Deze registers bewegen onafhankelijk van de beweging van de mand met onderdelen. Deze optie is bedoeld voor componenten waar de hoogste reinheidseisen aan gesteld worden. Silberhorn heeft patent aangevraagd voor dit systeem. De machine is ontwikkeld voor een hoge productiviteit: de korf is goed voor 300 kilogram onderdelen en meet 800 bij 600 bij 400 mm. In plaats van één grote mand met onderdelen kan men ook kiezen om twee kleinere in de machine te plaatsen. Verschillende systemen van de Silberhorn MWS 6 kunnen gekoppeld worden.

De nieuwe Silberhorn MWS 6 (foto’s: Silberhorn)


Nieuwe technologie voor complexe componenten

De Duitse machinebouwer gunde de bedoekers van de huisshow eveneens een blik in de keuken van innovaties waar aan gewerkt wordt. Een hiervan is het HIP en HIP+ systeem, een variant op complexe componenten met veel kamers effectief te reinigen. Terwijl de onderdelen onder de vloeistof worden gebracht, ontsnapt door gericht te bewegen de meeste lucht uit de holtes. Deze vullen zich met de reinigingsvloeistof. Door vervolgens een vacuüm in de kamer te creëren zullen de overgebleven luchtbellen expanderen en ontsnappen. De onderdruk wordt verder verhoogd tot net onder de dampdruk. Er ontstaan waterdampbellen die de reinigingsvloeistof uit zelfs de moeilijkst bereikbare plaatsen duwen, en daarmee ook de vuildeeltjes. De onderdruk wordt dan opgeheven, er stroomt verse reinigingsvloeistof naar binnen en het proces begint opnieuw. Eventueel kan men ultrasoon reinigen hiermee combineren voor het verwijderen van hardnekkige vuilafzettingen.

Pin It on Pinterest