Röders haalt oppervlaktekwaliteit beter dan 8nm bij CNC-frezen van glas

Glas en keramiek zijn twee materialen die in de hightech industrie steeds vaker gebruikt worden; met name in de halfgeleiderindustrie groeit het bewerken van glas. Vergeleken met de klassieke bewerkingsmethoden voor deze materialen biedt 5-assig frezen voordelen, zeker als het om complexe 3D vormen met ondersnijdingen gaat. Verspanen van glas maakt bovendien het proces eenvoudiger en korter.


In sectoren zoals de halfgeleiderindustrie, de optische en medische industrie en in de toekomst ook fotonica, is glas een geliefd materiaal. De complexiteit van de geometrie en de eisen die OEM’s aan deze componenten stellen, nemen alsmaar verder toe. Het traditionele productieproces omvat vaak slijpen en polijsten, bewerkingen die op meerdere machines gedaan worden. Een 5-assig bewerkingscentrum biedt bij vrijvormvlakken en complexe vormen de mogelijkheid om de bewerking op één machine te doen. “Het gaat om dure componenten met een hoge nauwkeurigheid; men wil de bewerking dus zoveel mogelijk op één machine doen”, zegt Oliver Gossel, sales directeur bij Röders, in Nederland vertegenwoordigd door Dymato.


Hoe voorkom je het uitbreken van bros materiaal?

Het moeilijke bij het CNC frezen van glas – en ook keramiek – is dat het een bros materiaal is. Het risico dat een kant uitbreekt, is reëel. De uitdaging is de juiste combinatie te vinden van een nauwkeurige, stabiele machine met een goede demping, de juiste opspanning, gereedschappen, koelsmeermiddel en freesstrategie. Röders heeft al vele jaren ervaring in het bewerken van brosse materialen. In principe komt elke Röders CNC-bewerkingscentrum in aanmerking om glas te frezen. “Alle machines kunnen dit, ook de grote”, zegt Oliver Gossel.


Kortere totale doorlooptijd

De voordelen van 5-assig bewerken Bij deze bewerkingen gaat het veel meer om de nauwkeurigheid dan om de cyclustijd. Toch weet Röders juist de totale doorlooptijd te verkorten door zoveel mogelijk in één opspanning te bewerken. Doordat Röders ook slijptechnologie integreert in de 5-assige bewerkingscentra kan men tot zeer hoge oppervlaktekwaliteiten komen. Welke rol speelt de eigen besturing van Röders hierbij? En hoe halen klanten rondheidsnauwkeurigheden in glas van 2 µm?

Lees het hele artikel over glas frezen in Solutions Magazine


“Glas is een hot thema in de hightech industrie. De vraag ernaar neemt overal toe.”

Pin It on Pinterest