Highlight topic op parts2clean toont oplossingen voor ultraschoon reinigen

High Purity Cleaning is geen kwestie van technologie, maar van de juiste mindset. Misschien is dit ene zinnetje tijdens het High Purity forum op parts2clean wel de belangrijkste. Of de opmerking dat hoe schoner de onderdelen die je wilt reinigen zijn, des te hoger de kosten om ze echt schoon te krijgen. De Duitse beurs voor industriële componentenreiniging heeft de extreem hoge eisen van Nederlandse OEM’s ontdekt.  


Als je met de nodige inspanningen een bergtop bereikt, zie je aan de horizon alweer hogere toppen. Je dacht er te zijn, maar er wacht weer een volgende nog hogere uitdaging. “De doelen die je probeert te bereiken, lopen voortdurend van je weg. Bij High Purity Cleaning moet je je tussendoel bereiken, die positie uitbouwen en dan de volgende stap maken”, zo zegt Gerhard Koblenzer, CEO van LPW Reinigingssysteme.


High Purity forum in Stuttgart

Hij was op parts2clean een van de sprekers in het HPC forum op de tweede dag. De beurs voor industriële delenreiniging had deze 20e editie één hoofdthema: High Purity Cleaning. Reinigen op het hoogste niveau. Met het Nederlandse ASML als de belangrijkste aanjager. Want elke contaminatie op het reticle is “catastrofaal”, zo schetste Nicole Smits van ASML het in haar keynote lezing in Stuttgart. “Deze verontreiniging zie je terug in elk patroon dat de machine belicht, met als gevolg duizenden wafers die afkeur zijn.” En de moleculaire verontreiniging is minstens zo erg. Want het verlies aan reflecterend vermogen van de spiegels leidt tot een lagere productiviteit van de machines. “En moleculaire verontreiniging wordt vaak pas zichtbaar als het te laat is. Op een spiegel soms pas na jaren”, aldus Smits.


Groeimarkt

Dat parts2clean voor High Purity Cleaning heeft gekozen, is voor de hand liggend. De aanbieders van reinigingstechnologie zien hierin een groeimarkt. Het is bovendien een markt die komende jaren verbreedt, want ook in de productie van brandstofcellen voor waterstof, systemen voor autonoom rijden, medische toepassingen en fotonica nemen de reinheidseisen aan de onderdelen toe. En het gaat soms om best grote aantallen, schetst Michael Flämmich van Vacom CleanFab (en voorzitter van de vakvereniging FIT).


De technieken

Dat High Purity cleaning geen toverformule is, blijkt ook wel uit de verschillende technieken die de leveranciers inzetten. Benieuwd welke technieken? En zullen de eisen van OEM’s als ASML nog strenger worden?

Lees het hele artikel over high purity cleaning op parts2clean in Solutions Magazine


Kennistransfer is wezenlijk voor High Purity Cleaning. En het begint bij de keten

Pin It on Pinterest