Voorjaarseditie 2024 van Solutions Magazine: stuit high mix low volume op grenzen?


De maakindustrie in Nederland draait niet slecht, maar de druk neemt van alle kanten toe. Strengere regels, hogere eisen ten aanzien van sustainability, kortere doorlooptijden en kleinere series. En dan is er nog de nieuwe technologie, zoals additive manufacturing.


In deze editie lees je een uitgebreid interview met de voorzitters van de brancheverenigingen van Koninklijke Metaalunie over hoe zij tegen de markt aankijken, waarom ze dol worden van alle overheidsregels en hoe de verspaning niet de waardering krijgt die het verdient. En hoe gaan ze om met de jonge generatie die geen vijfdaagse werkweek meer wil?

Lees verder


De productvariatie is zo groot geworden, dat high mix low volume op de grenzen stoot, zegt Pieter-Jan De Man, directeur van trailerbouwer Stas en automatiseringsconsultancy Squadron. Hij pleit voor servitization in de investeringsgoederen industrie. Dat biedt de kans om te standaardiseren. En te automatiseren.

Lees verderHoeveel kost precisie, niet alleen in euro’s maar ook in CO2? Een vraag die toeleveranciers vaker zullen gaan horen. Biedt Model Based Definition soelaas?

Lees verder


Voor Hittech Group is additive manufacturing een middel om op termijn net zero te bereiken. Na twaalf jaar heeft de toeleverancier AM-componenten in volumeproductie en gaat nu verder opschalen door met 3T AM in een joit venture te stappen.

Lees verder


Tegen 2035 zal de Nederlandse arbeidsmarkt 20% kleiner zijn dan nu, voorspelt Rabobank. Stop dus moet het zoeken naar de speld in de hooiberg. Waarom moet je zorgen voor meer output per gewerkt uur en hoe doe je dat dan?

Lees verder


Er moeten meer vrouwen in de industrie komen, zegt Annelies Visser, oprichter van Topfabriek. Waarom? Omdat in de onderstroom van menig maakbedrijf een groot verbeterpotentieel ligt. Dat oppakken vergt een andere houding van leidinggevenden.

Lees meer

Wisselende orderstromen, complexere werkstukken, korte doorlooptijden en gebrek aan vakmensen. Ga er maar aan staan als maakindustrie. Toch valt er in de logistiek nog veel winst te behalen. En efficiency te verbeteren, zegt Werner Meijer, directeur van Dymato.

Lees verderAutomatiseren begint in de verspaning niet bij de robot, maar bij een stabiel verspaningsproces. En daarin speelt in-proces meten een belangrijke rol, zegt Rob Reuter, Benelux Sales Manager bij Renishaw. Juist voor de kleinere toeleveranciers liggen hier kansen.

Lees verder


Met AM I Navigator wil Siemens additive manufacturing industrie een boost geven en maakbedrijven ondersteunen bij de implementatie van AM technologie. Olivier Diegerick over waarom AM niet doorbreekt en wat daar voor nodig is.

Lees verder

Onderzoekers van KU Leuven en Thomas Moore hogeschool onderzoeken hoe ze WAAM kunnen verbeteren. Bedrijven moeten uit een database kunnen putten met parameters voor het 3D printen én mechanisch nabewerken.

Lees verder
Verspaningstechnologie


Tien keer sneller gietijzer frezen: dat is de belofte van een nieuwe lijn CBN-K snijgereedschappen van DTS. Een soortgelijke oplossing voor aluminium wordt ontwikkeld.

Lees verder


En verder

Zelf proceswater reinigen: duurzamer, kostenbesparend en cleaner

D2M 2024: sneller van design naar productie om Vlaamse maakindustrie sneller te late groeien

VDAB Brugge investeert in 3D printtechnologie om de beroepskrachten van de toekomst te scholen

Advanced Manufacturing Centre bij Universiteit Twente slaat brug tussen de academie en de praktijk

Waarom de supply chain nodig is voor cleanliness

Ecoclean: cleaniness wordt een verantwoordelijkheid van de hele keten

Filterelementen in reinigingssystemen: is goedkoop duurkoop?

De deelmachine: de oplossing om investeringen sneller te laten renderen?

Kotteren met 11 meter lange kotterbaar

Themaplein AM op TechniShow: van 3D printen naar productie met AM

ESEF Maakindustrie: slimmer en duurzamer produceren en toeleveren

Themaplein Productieautomatisering TechniShow: live demo gedigitaliseerde fabriekPin It on Pinterest