MetalFabG2

NTS Group heeft in Hengelo de MetalFab G2 van Additive Industries in gebruik genomen. Hierop gaat de toeleverancier onderdelen produceren voor de halfgeleider-, analytische en medische markten.


Staat het spel nu echt op de wagen? Als grotere toeleverancier gaat NTS Group in eigen huis 3D metaalprinten. De Eindhovense groep zegt in het persbericht dat hightech OEM’s additive manufacturing steeds meer als een volwaardige productietechnologie zien. Ook omdat bewezen is dat men consistente kwaliteit kan produceren.

Eerste stap snellere productie; dan ontwerp aanpassen voor AM

Additive Industries heeft de MetalFabG2 afgelopen november op Formnext gelanceerd.

Druk op de toeleveringsketens

“Onze capaciteiten op het gebied van additive manufacturing zijn een geweldige aanvulling op onze bestaande competenties en vormen de kern van onze bedrijfsstrategie”, zo zegt Tjarko Bouman, CEO van NTS-Group, over de investering in het nieuwste AM-systeem van Additive Industries. Een van de argumenten om juist nu te investeren is de druk op de toeleveringsketens. Door onderdelen met AM te maken, kunnen doorlooptijden worden verkort bijvoorbeeld door functie integratie.

Jarenlang ervaring opgebouwd

De toeleverancier is al sinds 2013 bezig met additive manufacturing te verkennen. In eerste instantie binnen AddLab, het samenwerkingsverband in de Brainport regio. Ook in Drachten, waar NTS destijds een vestiging van Philips heeft overgenomen, is veel ervaring met 3D metaalprinten opgedaan binnen het cluster dat daar was opgericht. De expertise en ervaring die het 3D Printing Competence Team van NTS via deze initiatieven heeft opgedaan, hebben een doorslaggevende rol gespeeld in het besluit om te investeren in de MetalFabG2. Hiermee haalt de groep 3D metaalprinttechnologie in eigen huis.

Een door NTS Drachten 3D geprinte en met verspaningstechnologie nabewerkte matrijs uit 2017.

Uitrol in twee fasen

“Wij maken onze klanten wegwijs in de wereld van 3D printen, te beginnen met een snellere en efficiëntere productie van conventionele onderdelen”, vertelt René Vlaskamp, Fellow bij NTS-Group. In tweede instantie wil NTS de mindset bij engineering veranderen en samen met opdrachtgevers belangrijke onderdelen opnieuw ontwerpen, maar dan met additive manufacturing in het achterhoofd. “Om zo de toegevoegde waarde optimaal te benutten.” Hij noemt concreet consolidatie van onderdelen, gewichtsbesparing, betere performance, kortere doorlooptijden in de productie en lagere voorraadkosten doordat on-demand productie mogelijk wordt.

Met de nieuwe 3D printer kan NTS titanium, roestvrij staal en aluminium printen. Andere exotische materialen zijn in ontwikkeling.

1 gedachte over “NTS Group neemt MetalFab G2 metaalprinter in gebruik

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest