Rodin Machining

RODIN machining slaat calculatie plat tot de drie kostendrivers: bewerkingstijd, materiaal en tooling


De virtuele tweeling van de CNC-machines heeft een beslissende rol gespeeld bij de komst van RODIN machining, de eerste autonome fabriek voor verspaning in Nederland. Hier loopt de hele orderafwikkeling van offerte-aanvraag via het klantenportal tot en met productie vergaand geautomatiseerd. De modellen zijn getraind op de digital twins. Nu de eerste vier machines in Opmeer spanen maken, worden de algoritmen gevoed met real life data van RODIN machining, zodat ze accurater worden, net zoals een calculator z’n inschatting verbetert op basis van nacalculatie. Maar dan nu zonder emoties.


De vier oprichters van RODIN Machining hebben een nieuw team samengesteld dat gelooft in hun visie, namelijk dat je ook in de verspaningswereld met een klantenportal kunt werken waarop de klant direct een prijs ziet voor z’n componenten. En dat de klant door op de bestelknop te drukken het productieproces start, dat data gestuurd afloopt. Zoals het in de plaatwerkindustrie tegenwoordig gebruikelijk is. En waar Ruud Appel, Paul Mooij, Gem Bot en Dennis Oud, de vier eigenaren, de digitaliseringsslag al eens hebben gerealiseerd.


Waarom portals noodzakelijk zijn

Een noodzakelijke stap voor de verspaning, denken zij. De markt voor frees- en draaidelen gaat verdubbelen aldus ABN AMRO. De bedrijven vergrijzen echter sterk. Uit de Benchmark Verspanen kwam verleden jaar naar voren dat 12% van de medewerkers boven de 60 jaar is, 21% tussen de 50 en 59 jaar. “Dit staat haaks op elkaar. De uitdaging wordt alleen maar groter”, zegt Ruud Appel.Standaardiseren

De unieke kennis van RODIN machining zit in de algoritmen achter dit klantenportal, die online de prijs bepalen. De autonome fabriek zelf, een Fastems FMS systeem met 512 palletplaatsen (elke pallettafel kan meerdere werkstukken bevatten) en momenteel vier, maar uiteindelijk twaalf Mazak machines, is state of the art technologie die wel slim opereert, maar waarvoor de oprichters zich vooral verlaten op de expertkennis van hun projectpartners. De basis van hun concept is dat je het frezen en draaien van werkstukken kunt standaardiseren en dat je dan een goede inschatting kunt maken van de bewerkingstijd. Ruud Appel: “De kostendrivers in de verspaning zijn hoelang de machine ermee bezig is, benodigd materiaal en tooling. Heel plat gezegd is dat een calculatie. Een met AI getraind programma maakt die net zoals een persoon: met kennis uit het verleden. Alleen nemen wij de emoties uit de calculatie weg.”


Het hele artikel over hoe de oprichters van RODIN Machining vanuit een digital twin naar een fysieke fabriek zijn gegaan, lees je in Solutions Magazine

De markt heeft behoefte aan autonome fabrieken. Het probleem in de sector is het vinden van mensen voor aan de machine. Dat probleem hebben wij niet


Pin It on Pinterest