Maarten Valckenaers reikte de award uit aan Philippe De Moyer

Additive manufacturing opent in de medische industrie ongekende mogelijkheden voor de maakindustrie. Daarnaast draagt de technologie bij aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk van producten. Dat laten de winnaars van de eerste AM Awards zien, die vorige week op RapidPro werden uitgereikt.

Vlaams initiatief 

Het initiatief voor deze prijzen komt van Vlaamse zijde: het Additive Manufacturing.be Network. Dit heeft projecten rond additive manufacturing opgezet en businessmodellen ontwikkeld om tot een duurzame productie in Vlaanderen te komen. De AM Award Proces is toegekend aan 2-Ingis, dat chirurgische titanium gidsen maakt met behulp van SLM-technologie. 2-Ingis in Brussel is ooit door Philippe De Moyer gestart als tandlabo, dat onder andere gidsen voor gebitsimplantaten produceerde. Daarvoor moest de patiënt vaak terug komen bij de chirurg en de tandarts, waren veel grondstoffen nodig, het leverde veel afval op en de kostprijs was hoog door het vele handwerk. Anderhalf jaar geleden is men overgeschakeld op SLM-technologie om de geleidingen uit titanium te produceren. Hiervoor heeft 2-Ingis samen met partners speciale software ontwikkeld waarmee het design van elke chirurgische gids wordt gemaakt. Dankzij de toepassing van selective laser smelten (SLM) slaagt 2-Ingis erin om de productietijd met 70 procent te verkorten, de productvoorraad wordt met 80 procent gereduceerd en de hoeveelheid afval zelfs met 90 procent. De totale ecologische voetafdruk vermindert met 88 procent. Voor de patiënt biedt de nieuwe technologie eveneens voordelen: die hoeft veel minder vaak naar de chirurg te komen. De overstap op additive manufacturing legt het Vlaamse bedrijf geen windeieren: de chirurgische toepassingen zijn met een factor drie vergroot. Philippe De Moyer nam de award, gemaakt door Materialise, in ontvangst uit handen van Maarten Valckenaers van Materialise.

‘s Werelds eerste kaakprothese

Ook de AM Award in de categorie Product is naar een medische toepassing gegaan. De Hasseltse professor Jules Poukens  heeft een aantal bedrijven bijeengebracht voor de ontwikkeling en productie van ‘s werelds eerste kaakprothese. Het implantaat is ontworpen door het Nederlandse bedrijf Xilloc Medical samen met LayerWise uit Leuven. Het implantaat wordt gemaakt van een medische titaniumlegering, grotendeels gecoat met hydroxy-apatiet. De prothese is specifiek voor de patiënt gemaakt en zodanig ontworpen dat de vaste brugstructuur van de patiënt er direct op bevestigd kan worden. De uitsparingen in de prothese verlagen het gewicht en vergemakkelijken spierhechting en ingroei. LayerWise past voor de productie eveneens selective laser melting toe, wat toelaat om zeer complexe geometrieën te maken. Door een krachtige fiberlaser te gebruiken kunnen de metaallagen in een dikte van 20 tot 40 micron worden opgebouwd, waarbij de machine direct vanuit de CAD-file wordt aangestuurd, zonder opspan en gereedschapkosten of extra programmeerwerk. De conische boringen in het implantaat zijn wel CNC-gefreesd als tweede bewerkingsstap om absolute nauwkeurigheid te garanderen. In de voorbereiding zijn medical imaging en 3D technieken toegepast. Het is de eerste keer wereldwijd dat een volledige onderkaak door een implantaat wordt vervangen. De voordelen van deze productietechniek zijn volgens de jury dat je materiaalverspilling voorkomt  (met coventionele technieken zou 75 procent van de grondstoffen verloren gaan, nu kun je niet gebruikt metaalpoeder opnieuw gebruiken) en de operatieduur verkort wordt, omdat het implantaat precies op maat voor de patiënt is gemaakt. Maikel Beerens, ceo van Xilloc Medical, nam de award, gemaakt door Melotte uit Zonhoven, in onvangst.

FabLab Leuven

De derde AM Award, voor een dienst, is uitgereikt aan het FabLab Leuven, een van de Belgische Fablabs waar zowel bedrijven, particulieren als studenten kennis kunnen maken met het 3D printen. Het FabLab helpt mensen vanaf hun idee tot de daadwerkelijke productie middels additive manufacturing. De jury vindt vooral het idee hierachter waardevol, omdat de FabLabs op deze manier de innovatie stuwen, inzicht in productietechnieken bij het brede publiek vergroten en professionele gebruikers de kans bieden ontwikkelprocessen te verkorten. Els van de Ven, beursmanager van RapidPro, nam namens het Leuvense FabLab de award in ontvangst. Deze award is gemaakt door LayerWise.

Benelux awards in 2013

De awards zijn een onderdeel van het Vlaamse project Additive Manufacturing.be Network, dat formeel afloopt. “Maar we gaan zeker het netwerk in standhouden”, zegt Filip Motmans van VITO, een van de partners die het project met Europese en Vlaamse subsidie hebben uitgevoerd. Op RapidPro 2013 wil men opnieuw awards uitreiken. “Maar dan aan een bredere groep, niet langer enkel aan Vlaamse initiatieven maar awards op Benelux-niveau”, vult Benjamin de Nayer van Sirris aan.

Meer informatie:  Additive Manufacturing.be Network 

 

 

Pin It on Pinterest