Masterclass tijdens MTC 2024 toont waarom Enhanced SPC noodzakelijk is

Samenwerking en bereidheid om kennis te delen. Dat zijn twee cruciale factoren om metaal additive manufacturing op te schalen naar industriële toepassingen. In één zin samengevat was dit de boodschap van de Masterclas From a AM design tot Parts Quality tijdens Manufacturing Technology Conference.


Harry Kleijnen, tegenwoordig zelfstandig AM-consultant, stelde in de discussie tijdens de masterclass de vraag waar alles om draait: hoe kunnen we het AM proces voorspelbaarder maken? “Samenwerking is hiervoor essentieel.” Want uiteindelijk zijn er meer dan 70 factoren die invloed hebben op de kwaliteit van de onderdelen kwaliteit. Data die meestal niet real time beschikbaar zijn, vaak op meerdere plekken wordt opgeslagen en waar meerdere partijen uit de AM-waardeketen bij betrokken zijn. 


ASML wil opschalen met additive manufacturing

De panelleden: van links naar rechts Harry Kleijnen, Hendrik Schonefeld, Bart de Vries, Onur Tanriverdi en Matthieu Pérennou.


Waarom wil ASML méér onderdelen laten printen?

De chipmachinefabrikant wil meer dan de huidige 200 AM-onderdelen gaan 3D printen, zo zei Onur Tanriverdi  aan het begin van de masterclass. ASML heeft hier meerdere redenen voor, zoals design vrijheid, integratie van functies in een monopart en de verbetering van de prestaties van de machines. Het probleem is echter dat 100% kwalificatie niet alleen kostbaar is, maar ook tijdsintensief. “Daardoor is het moeilijk op te schalen naar volumeproductie.” De oplossing is, zoals ook Maarten van Dijk van Additive Center al eerder aangaf, aantonen dat het AM-proces robuust is. “Daarom willen we Statistische Proces Controle (SPC). Na de initiële setup is dit minder tijdrovend, zijn de kosten lager, is het effectiever als we opschalen en kan SPC helpen kwaliteit te voorspellen en kunnen we kwaliteitseisen voor zijn”, aldus de ASML engineer. 


Oplossing ligt in de samenwerking

Daarom hebben ASML en Additive Center het initiatief genomen om met de workshop tijdens MTC de waardeketen enthousiast te krijgen voor samenwerking rond het thema kwaliteit. Bart de Vries van NTS schetste tijdens de masterclass de realiteit. “De materiaaleigenschappen zijn een resultante van veel zaken. Zelfs de jobconfiguratie speelt daar een belangrijke rol in.” De oplossing is daarom samenwerking tussen de ontwerpers van de onderdelen, de materiaalproducenten, printerfabrikanten, ontwikkelaars van de software en de toeleveranciers zoals NTS zelf.” 

Tijdens MTC presenteerde Additive Center het leerplatform Amify voor additive manufacturing, dat ontwikkeld is in samenwerking met ASML.


Geen gewoon  SPC maar Enhanced SPC

Want volgens sommige experts in de masterclass zal gewoon SPC niet volstaan. Door meer te automatiseren in de hele waardeketen kan eraan gewerkt worden om het AM-proces beter voorspellend te maken. En daarin schuilt het verschil met Enhanced SPC waarover in de masterclass gesproken werd. “Je monitort de kwaliteit en door de data te analyseren voorspel je het proces”, schetste Mathieu Pérennou van Hexagon MI het doel waar men naartoe wil. “We monitoren niet alleen het product maar ook het proces. Dan doe je een digitale root cause analyse om te ontdekken waar het fout kan gaan in het proces. Dan kun je een AM-procesvenster definiëren. Je kunt dan in een vroeg stadium anticiperen. Door het proces beter te controleren kun je de kwaliteit van de onderdelen verbeteren.” Dat is volgens hem de echte waarde van Enhanced SPC.


Additive Manufacturig is komend najaar weer een thema op de Precisiebeurs. In de Precisiebeurseditie van Solutions Magazine kun je tegen die tijd een uitgebreider artikel lezen over hoe de Nederlandse waardeketen additive manufacturing wil opschalen naar serieproductie. Pin It on Pinterest