Professor Sheffler (links) samen met de studenten Steven Easter en Johanthan Turman

Airbus verwacht dat het nog decennia gaat duren, maar enkele studenten van de University of Virginia hebben het al voor elkaar gekregen. Een vliegtuigje dat ze met 3D printen hebben geproduceerd, heeft met succes het luchtruim gekozen.

 

Dit vliegtuig is gemaakt met 3D printen en heeft in de lucht een snelheid bereikt van 45 mijl per uur

De studenten mechanical engineering zijn stagiairs bij MITRE Corp, een door de overheid gesubsidieerd onderzoek- en ontwikkelingsinstituut in Charlottesville. Het management zag op Youtube een video van een kusntstof straalmotor, gemaakt door de studenten met 3D printtechnologie.  Afgelopen zomer hebben ze in de laboratoria van MITRE het onbemand vliegtuigje gebouwd. Een kunststof vliegtuig, waarvan de componenten zijn gemaakt met 3D printen. Hun professor mechanical en aerospace engineering David Sheffler heeft ze hierbij ondersteund. Het is overigens maar goed ook dat de studenten 3D printen als technologie hebben ingezet. Bij een van de eerste vluchten is de neus van het vliegtuig tijdens het taxiën geschadigd. “We hebben de neus uitgebouwd en een nieuwe geprint”, aldus een van de studenten.

45 mijlen per uur 

De spanwijdte van het onbemand vliegtuig is 2 meter. Het heeft in de lucht een snelheid gehaald van 45 mijlen per uur. De grote winst van 3D printen is volgens professor Sheffler vooral dat je tegen veel lagere kosten en in veel kortere tijd iets nieuws kunt testen. Eerder al heeft hij een werkend schaalmodel van een RR-straalmotor gemaakt, grotendeels van 3D geprinte onderdelen. “Om een schaalmodel van een vliegtuigmotor te maken kost je normaal twee jaar tijd en 250.000 dollar; wij hebben het met 3D printen in vier maanden voor ongeveer 2000 dollar kunnen bouwen.”

 

Lees hier het artikel over hoe David Sheffler met de studenten de RR straalmotor nabouwde dankzij 3D printen (met video)

Meer informatie

University of Virginia

 

Pin It on Pinterest