landré

De machinehandel is een commoditymarkt geworden, met bijbehorende dunne marges. Bovendien wil de klant niet betalen voor de meerwaarde die de leverancier juist kan bieden door zijn expertise en know how. De sector moet dus op zoek naar een nieuw businessmodel.

[quote style=”boxed” float=”right”]150 jaar Landré: blijven zoeken naar je meerwaarde als machineleverancier[/quote] Dat zeggen Jan Floor van Egmond en Frank de Beijer, directeur-eigenaren van Landré dat deze week het 150 jarig bestaan viert. Op 27 en 28 juni viert een van de oudste handelshuizen van Nederland dit jubileum met een open huis op beide dagen. Landré is een van de weinige Nederlandse bedrijven uit de industrie die actief zijn gebleven met hun kernactiviteit, handel in machines voor de metaalbewerking. Daarmee houdt de vergelijking tussen vroeger en nu op. Want de stoommachines en grasmaaiers hebben plaatsgemaakt voor CNC frees- en draaimachines. Die maken op hun beurt straks misschien wel plaats voor 3D printers, die inmiddels ook in de showroom in Vianen staan.

 

Kopen met een muisklik
Hoe het businessmodel voor de machinehandel er moet uitzien, weten De Beijer en Van Egmond niet. Dat het gaat veranderen, daar zijn ze van overtuigd. Ze denken dat het kopen van machines met een muisklik dichterbij is dan menigeen denkt. De tijd waarin de machinehandelaar zijn voordeel haalde uit de kennis van de lokale markt en de nieuwe buitenlandse producten, is voorbij. “Onze kennisvoorsprong is kleiner geworden”, zegt Jan Floor van Egmond. Daar komt nog bij dat de verspanende industrie eigenlijk sinds de doorbraak van de CNC-besturing geen wezenlijke innovaties meer heeft gezien. “Fabrikanten noemen hun vernieuwingen wel innovaties, maar er zit niets bij dat je revolutionair kunt noemen”, vult Frank de Beijer aan.

3D printen: revolutionair
Dat revolutionaire is volgens beiden wel 3D printen, waar Landré enkele jaren geleden fors op heeft ingezet en steeds succesvoller mee wordt. Met exclusieve vertegenwoordigingen van Concept Laser (metaal printen) en 3D Systems (kunststof) wil Landré een nieuwe markt ontwikkelen. Deze technologie is namelijk wel de revolutie die ervoor zorgt dat je dingen kunt maken die je buurman met traditionele machines niet kan maken. Jan Floor van Egmond: “Wij zijn er aan het begin van de crisis ingestapt omdat je met me too business niet meer de kost kunt verdienen.” Hoewel ze beseffen dat additive manufacturing technologie nog een lange weg heeft te gaan, geloven ze wel dat je straks niet meer kunt volstaan met alleen frezen en draaien.

Het volledige interview met Frank de Beijer en Jan Floor van Egmond kun je hier lezen in het digimagazine.

Meer informatie
Landré

 

Pin It on Pinterest