De Imperia GP.

Drie Belgische ondernemers gaan het laatste puur Belgische automerk Imperia nieuw leven in blazen. Dankzij 3D printtechnologie. Want ze brengen net behulp van de 3D printtechniek van Voxeljet het laatste auto van Belgische bodem, de Imperia GP Roadster, tot leven.

[quote float=”right”]Gietdelen voor versnellings-bak hybride roadster gemaakt met Voxeljet gietmallen[/quote]

Yves Toussaint, Nicolas Naniot and Bernard Loly, de ondernemers achter het in Luik gevestigde bedrijf Green Propulsion, blazen een stukje Belgische autohistorie nieuw leven in met de Imperia GP Roadster. Meer dan een eeuw geleden, in 1907, produceerde het Belgische Imperia een volledig elektrisch aangedreven roadster. Nu, in 2013, komt er een nieuwe hybride sportwagen, gebruik makend van de nieuwste technologie. En dat betekent een 1,6 l turbomotor die 200 pk levert in combinatie met een 150 pk sterke electromotor die de Imperia GP Roadsterin amper 4 seconden op 100 km/uur brengt met een CO2-uitstoot van slechts 50 gram per kilometer. Bijzonder is ook de inbouw van een versnellingsbak met 4×2 versnellingen.

Mallen printen voor aluminium gietdelen

Bij de productie van de versnellingsbakken maakt de Franse gieterij die Green Propulsion in de arm heeft genomen, Sicta, gebruik van de Voxeljet technologie. Sicta heeft ervoor gekozen om de zandkernen en mallen voor de aluminiumgietdelen te vervaardigen via 3D printen. Volgens Ingo Ederer, ceo van Voxeljet, is dit een typische klus voor de machines die Voxeljet bouwt en de technologie die als dienstverlening in het eigen centrum in Augsburg wordt aangeboden. “Kleine series die je snel en efficient wilt maken.” Omdat Voxeljet de gietmallen print met fijn kwartszand, hebben de gietdelen een veel beter oppervlak dan gietdelen waarvoor handgevormde mallen wordne gebruikt. “De laatste jaren hebben we enorme stappen vooruit gezet zowel wat betreft de oppervlaktekwaliteit als de snelheid waarmee de machines printen”, merkt Ederer op. Daarnaast zijn de kosten voor kleinere batches, zoals bij de Belgische sportwagen, aanzienlijk lager. Binnen drie weken na goedkeuring van het design kon Sicta een complete versnellingsbak leveren.

Uniek concept

Volgens de initiatiefnemers voor de hergebooorte van de Imperia GP Roadster is deze auto qua concept uniek. Naast sportieve rijeigenschappen biedt de roadster een neo-retro design, geinspireerd op de geschiedenis van het Belgische automerk, en combineert het model de zuinigheid van een hybride plug in met een baanbrekende elektrische autonomie. De bestuurder kan namelijk elk moment kiezen welke aandrijving hij wil gebruiken. In hybrideaandrijving zit je in 4 seconden op 100 km/ uur, in puur elektrische stand duurt het 6 seconden. Met de hybride aandrijving accelereert de Imperia sneller dan een Porsche Carrera S, zeggen de bouwers ervan. De actieradius van de elektromotor bedraagt meer dan 60 kilometer. De prijs van de wagen bedraagt 103.000 euro, exclusief BTW en andere belastingen.

Meer informatie

Voxeljet

Imperia GP Roadster

 

Pin It on Pinterest