Schaublin

Het Zwitserse merk draai- en precisiefreesmachines Schaublin Machines SA wordt voortaan in de Nederland vertegenwoordigd door de Ridder THO in Best. Onlangs liet de Zwitserse fabrikant op de EMO nog een heel nieuwe machine zien, de 202 TG, die draaien en slijpen combineert.

In een persbericht meldt de Ridder dat met deze vertegenwoordiging een lang gekoesterde wens in vervulling gaat. De Zwitsers vullen met hun precisie draai- en freesmachines het bestaande pakket aan. Het handelsmerk van Schaublin Machines is verder gaan waar anderen ophouden. Als een gewone draaimachine een kritische grens nadert qua nauwkeurigheid en oppervlaktekwaliteit, komen de Zwitsers in beeld. Zowel in zachte als geharde materialen wil men de afstand tussen draai- en slijptoleranties overbruggen. Men bouwt een complete reeks harddraaimachines, waaronder de 125 CCN R-TM (zie video). Daarnaast produceren de Zwitsers een programma dat uiteenloopt van conventionele tafelmodellen voor instrumentmakers tot en met vlak- en schuinbed draaimachines met 11 CNC-gestuurde assen en verticale CNC-bewerkingscentra.

Een van de configuraties van de nieuwe Schaublin 202TG

 

Draaien, frezen en slijpen op een machine

Op de EMO in Hannover werd voor het eerst de 202 TG getoond, na de officiële première vlak voor de zomer tijdens de opening van het nieuwe hoofdkantoor in Zwitserland. Deze machine kan met vier slijpspindels (in- en extern) worden gebouwd maar ook met twee slijpspindels en een revolver (VDI 16 met 12 posities waarvan maximaal 6 aangedreven gereedschappen). De gebruiker hoeft dus niet meer te kiezen tussen slijpen en draaien maar kan beide bewerkingen in dezelfde machine doen, inclusief nauwkeurige freesbewerkingen. De machine is gebaseerd op een gegoten frame, een W25 spilkast en twee sledes op de Z- en X-as. Eventueel kan de machine beladen worden met een stangenlader voor onbemande bewerkingen.

Video: harddraaien op een Schaublin.

 

Meer informatie
De Ridder THO
Schaublin Machines SA

Pin It on Pinterest