De schommelingen op de internationale valutamarkten zorgen voor aardige verrassingen in de machinemarkt. Zo speelt de daling van de Japanse Yen de Japanse machinebouwers in de kaart wat hun exportactiviteiten betreft. “Klanten realiseren zich dit onvoldoende. Machines die men tot voor kort niet op de shortlist plaatste vanwege de prijs, vallen nu opeens wel binnen het budget”, zegt Sjaak Dorland van Technische Handel Evolent. Zoals de machines van het Japanse merk Niigata.

[quote style=”boxed” float=”right”]Drabo Hardenberg koppelt 4e Niigata aan Fastems cel[/quote] Afhankelijk van de uitvoering, hoeft er nu voor wat betreft de aanschafprijs niet meer veel verschil te zitten tussen een horizontaal bewerkingscentrum van Niigata en een gelijkaardige machine uit Taiwan of Korea. De prijzen van de Japanse machines zijn alleen al door de wisselkoersontwikkeling met zo’n 25 procent gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Daar staan slechts weinigen bij stil, merkt Sjaak Dorland.

Hybride concept
Het Japanse Niigata bouwt uitsluitend horizontale machines, zowel in een uitvoering met blokgeleidingen als een hybride versie. In deze laatste uitvoering op de HN-S-serie wordt de blokgeleiding in de kolom toegepast (Y-as) ; de rollengeleiding zit onder de kolom en onder de tafel (X- en Z-as). De fabrikant laat hiermee zien geen concessies te willen doen als het om zware verspaning gaat: “Niigata is een van de weinige fabrikanten die nog een machine maakt met pure blokgeleidingen. De hybride machine komt qua stabiliteit heel dicht in de buurt van de versie met blokgeleidingen.” In feite zetten de Japanners met deze hybridemachine op elke plek de beste geleiding in, ofwel voor stabiliteit ofwel voor een hogere snelheid. Ze slaan hiermee een weg in die aangeeft dat ze geen concessies willen doen aan het ene of het andere.

De SPN 701
De SPN 701

Snelle gereedschapwissel
Om maximale snelheid te combineren met een maximale materiaal afname, bouwt Niigata de SPN-serie, waarbij de Y-as is geconstrueerd volgens het box-in-the-box principe voor een hogere nauwkeurigheid en stabiliteit, óók bovenin het verticale bereik. Dit bewerkingscentrum kent uitsluitend lineaire geleidingen. Niigata levert deze machines onder andere met het gepatenteerde Synchronous Swing Motion SSM gereedschap wisselsysteem. In feite doet dit systeem wat een bediener ook zou doen: met één grijper het gereedschap uit de spindel halen, met de andere het nieuwe gereedschap plaatsen. Bij de grootste machine uit de SPN-reeks, de SPN 901, leidt dit tot een gereedschap wisseltijd van 2,7 seconden van tool tot tool (gereedschap gewicht: 30 kilogram).

De Fastems lijn bij Drabo, inclusief de Niigata machines. De lijn is verlengd en wordt uitgebreid met een 4e Niigata machine.
De Fastem lijn bij Drabo, inclusief de Niigata machines. De lijn is verlengd en wordt uitgebreid met een 4e Niigata machine. (Foto: Drabo Hardenberg)

In Nederlandse markt
Zo’n tien SPN701 machines (tool tot tool: 1,4 seconden) staan bij de automotive toeleverancier Doesburg Components in Nieuw Bergen (Limburg) gekoppeld aan een FMS-systeem van Fastems. Hierop worden onder andere gietstukken voor de nieuwe DAF Euro 6 vrachtwagen bewerkt in 24/7 dienst. Machinefabriek Drabo in Hardenberg heeft reeds drie van deze Niigata bewerkingscentra in gebruik, eveneens gekoppeld aan een FMS-systeem van Fastems. Een vierde machine wordt momenteel geïnstalleerd. Deze vierde machine is een HN800S met de hybridegeleiding. Deze machine heeft afgelopen september op de EMO in Hannover gestaan. Drabo heeft gekozen voor de uitvoering met de 37 kW spil (maximaal 6000 rpm) en een magazijn van 255 gereedschappen. De machine wordt gekoppeld aan het Fastems FMS systeem, waarvan de basis in 2008 is gerealiseerd. De lijn is nu verlengd naar 48 meter.

Meer informatie:
Niigata
Evolent Machines

 

Pin It on Pinterest