fabrisonic

Het Amerikaanse Fabrisonic liet op EuroMold onder andere dit onderdeel zien, vervaardigd voor NASA. Bijzonder is dat er twee verschillende materialen in zijn verwerkt, in één en dezelfde procesgang. In dit geval gaat het om een kostbaar keramisch materiaal dat extra stevigheid aan het onderdeel geeft.

 

Voor Fabrisonic was het het eerste optreden op EuroMold. Marc Norfolk, ceo, toonde zich aangenaam verrast door de interesse voor de bijzondere additive manufacturing technologie die het Amerikaanse concern heeft ontwikkeld. Elk systeem bestaat uit een 3-assige verticale CNC-freesmachine, waarin een ultrasoon lasmodule en een toevoersysteem voor (metalen) strips worden geïntegreerd. Deze strips worden ultrasoon op elkaar gelast bovenop een basisplaat, waarop het werkstuk wordt opgebouwd. Gedurende dit proces wordt telkens gefreesd om de nauwkeurige vorm te krijgen. Een van de voordelen van deze additive manufacturing technologie is, legt Norfolk uit, dat je meerdere materialen kunt combineren. Op de foto boven zie je de extra sterke strip die is gebruikt (donkere delen in het werkstuk) naast het onderdeel liggen. Je kunt dus heel selectief sterkte aanbrengen waar dit nodig is.

 

fabrisonic
Hier zie je hoe het product wordt opgebouwd. (Metalen) strips worden ultrasoon gelast en dan nagefreesd in dezelfde opspanning.

Twee materialen combineren

Dat is dus gebeurd bij het onderdeel voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Dit werkstuk bestaat grotendeels uit aluminium, vanwege het lage gewicht. “Maar precies op de plek waar we extra sterkte nodig willen, hebben we een strip van een ander materiaal geplaatst”, aldus Marc Norfolk. In dit geval gaat het om een keramisch materiaal, dat acht keer zo sterk is als aluminium (en vele malen duurder). “Het voordeel van onze technologie is dat we alle materialen kunnen verwerken die ultrasoon lasbaar zijn.” Dat biedt bijvoorbeeld nieuwe mogelijkheden in warmtewisselaars, een product waarvoor de Fabrisonic technologie zich erg leent. De machine kan in het materiaal kanalen van minimaal 0,2 mm doorsnede frezen.

Extra rotatie-as

Een andere, nieuwe toepassing die op EuroMold werd getoond, is een extra 4e as in de machine, in dit geval de SonicLayer 4000. Hiermee kan men nu ook cilindrische delen opbouwen. Fabrisonic heeft inmiddels 9 machines uitgeleverd, vooral aan researchinstellingen. In maart 2014 komt de eerste machine naar Europa. Het gaat om een machine voor een Britse onderzoeksinstelling. Marc Norfolk denkt dat de uitrol naar de productieomgeving niet meer ver weg is.

 

Lees hier het eerder verschenen achtergrondartikel over de technologie van Fabrisonic

Pin It on Pinterest