Haimer safe-lock

De machinekosten vormen al gauw ongeveer de helft van de totale kosten in de verspaning. Kortere bewerkingstijden moet dan ook het ultieme doel zijn, want alleen daarmee verdien je geld.

“Als je de bewerkingstijd halveert, bespaar je 25 procent van de kosten”, zo vatte Andreas Haimer, sinds begin 2014 president van Haimer Group, het onlangs samen op het MAV Innovationsforum.

Halvering bewerkingstijd moet het doel zijn

Niet helemaal verrassend, maar Andreas Haimer benadrukte vooral het belang van de gereedschapopname in de spil. Wie het maximale uit zijn CNC-machine wil halen, mag hier geen concessies aan doen. “De gereedschapopname bepaalt of je de maximale capaciteit van je machine daadwerkelijk benut, maar dit thema wordt vaak verwaarloosd.” Zijn rekensom gaat als volgt: de machine-uurprijs bepaalt voor de helft de kosten in de verspaning. Materialen nemen gemiddeld genomen zo’n 15 procent van de eindprijs in beslag, wat tot 30 procent kan oplopen voor wie met exotische materialen werkt. De gereedschappen zijn verantwoordelijk voor 4 procent van de kosten, de opname voor 1 procent. “Als je dus de helft bespaart op je opnamekosten, zit je nog op 99,5 procent van de totale kosten.” Daarom noemt Haimer reductie van de bewerkingstijd essentieel.

Goede rondloopnauwkeurigheid

Dat kan door het maximale uit de machine te halen, dankzij de perfecte opname. Rondloopnauwkeurigheid is hierbij een van de cruciale factoren. Testen door Haimer laten zien dat 10 µm minder rondloopnauwkeurigheid voor een halvering van de standtijd van gereedschappen leidt (bij frezen van staal). Onbalans is een andere factor die tot extra krachten op de spindel, tot trillingen en uiteindelijk tot rondloopfouten leidt.

Safe-lock

Haimer heeft de afgelopen jaren meerdere innovaties gepresenteerd , waaronder de Safe-Lock, dat bij Boeing in Amerika inmiddels een standaard opname is geworden. Hiermee worden de gereedschappen zowel axiaal als radiaal vergrendeld. Het systeem is ontwikkeld voor het HPC-frezen (high performance cutting), waarbij zowel hoge draaimomenten als voedings- en trekkrachten optreden. Safelock combineert een krimpspankop met elementen die de vorm van het gereedschap volledig insluiten. Hiertoe zijn in de schacht spiraalgroeven geslepen, waar de stiften van de gereedschapopname invallen. Meerdere gereedschapsfabrikanten hebben dit systeem in hun standaardassortiment gereedschappen opgenomen door bij Haimer licenties af te nemen. Volgens Andreas Haimer kan het tijdspaanvolume hiermee tot 100 procent vergroot worden. Vorig jaar op de EMO heeft Haimer de Power Mill gelanceerd, een nieuwe lijn VHM-schachtfrezen.

 

Meer informatie

Haimer

Oude Reimer

Klein Tooling

Tooling Group Benelux (België)

Pin It on Pinterest