Sirris signatuuranalayse

Sirris doet samen met het Flanders Mechatronics Technology Center onderzoek naar procesbewaking in verspanende processen met behulp van signatuuranalayse.

Een microfoon registreert de geluidsfrequenties waarna speciale software deze analyseert en vergelijkt met frequenties die als basis voor een goed verlopen proces dienen. Het systeem werkt, men zoekt nu testbedrijven.

Wat staat er in de april-editie van het digimagazine?

Procesbewaking met signatuuranalyse is onderdeel van het smart factory project waar Sirris momenteel aan werkt. In het digimagazine van april gaat Jan Kempeneers, projectleider smart factory, dieper in op dit aspect. Peter Ten Haaf vertelt in hetzelfde artikel over de eerste ervaringen met de nieuwe zeer nauwkeurige freesmachine Fehlmann Picomax 825 Versa die sinds kort bij Sirris in Diepenbeek staat. De eerste ervaringen tonen volgens hem aan dat nauwkeurigheid en productiviteit samen gaan. Om de productiviteit verbeter te verhogen, onderzoekt men de inzet van de Ko-Ga-Me meetmachine van Mitutoyo naast de Mazak Integrex. Een robot belaadt de meetmachine automatisch. De volgende stap die Sirris wil maken is het terugkoppelen van de meetresultaten naar de besturing van de machine. Lees hier het hele artikel over Sirris.

Postprocessor wordt overbodig

Twee innovatieve bedrijven uit de verspanende industrie hebben elkaar gevonden: Auto-Cell en Pimpel. Samen werken ze aan een systeem waarmee ze postprocessors na het CAM-programmeren overbodig maken. Door digitaal de volledige machine naar de programmeersoftware te halen, wordt het programma in de CAM-software al vertaald naar een NC-machineprogramma. “We verkleinen hiermee de foutkans, omdat postprocessoren tegenwoordig zo complex zijn geworden dat fouten niet uitgesloten kunnen worden. En hoe meer variaties geprogrammeerd moeten worden, hoe meer de foutkans toeneemt terwijl automatisering het uitsluiten van fouten vereist”, zegt Jan van der Linden van Auto-Cell. Hier lees je er alles over.

 

DMG Mori verwacht dat het vertandingsfrezen op draaifeesmachines verder gaat toenemen.
DMG Mori verwacht dat het vertandingsfrezen op draaifeesmachines verder gaat toenemen.

Vertandingsfrezen

Vertandingen frezen op een bewerkingscentrum gebeurt steeds vaker. Ralf Riedemann, directeur DMG Mori Seiki Europe, zegt dat de nieuwste generatie vlakbed draaifeescentra bijna alles kunnen wat een speciale vertandingsmachine ook kan. Alleen ben je flexibeler. Sandvik Coromant heeft voor deze freestoepassing de InvoMilling freesstrategie ontwikkeld. En de gereedschappenfabrikant Vargus ziet deze markt eveneens groeien. Daarom wil men de semi speciale gereeedschappen voor het vertandingsfrezen, de TMSD-lijn, voor veelvoorkomende vertandingen op voorraad gaat houden, zodat de levertijden verder terug kunnen. Vergeleken met het frezen van vertandingen met VHM- en HSS-frezen levert het Vardex gereedschap een aanzienlijk kortere bewerkingstijd op.

Reinigen

Eind juni vindt in Stuttgart weer de beurs Parts2Clean plaats. In dit digimagazine alvast enkele artikelen over het reinigen van verspaande werkstukken, een thema dat alsmaar meer aan belang wint. Dipl ing Rainer Straub van Dürr Ecoclean schetst in een neutraal artikel welke reinigingstechniek het beste bij welke verontreiniging past. Daarnaast is in Duitsland het PuriCheck systeem ontwikkeld om inline in de productie de reinheid van werkstukken na het reinigen te meten. Tijdens de beurs organiseert het Fachverband Industrielle Teilenreinigung een symposium.

 

ZCC
ZCC heeft de wisselplaten een kleurtje mee, wat tot kostenbesparingen leidt, aldus de fabrikant.

Wisselplaten met kleur

Ander verspaningsnieuws komt onder meer van ZCC, de Chinese gereedschappenfabrikant. Op verzoek van de Europese vestiging geeft men sinds kort alle wisselplaten een specifieke kleur mee, aan de hand waarvan operators snel herkennen voor welke toepassing de wisselplaat bedoeld is. Door het vervangen van de kleur is eveneens snel zichtbaar welke snijkant al een keer gebruikt is. Hier staat het hele artikel.

Nieuwe technologie

Nieuwe productietechnologie komt ook ruimschoots aan bod, zoals Siemens over additive manufacturing, een verhaal over laser-etsgraveren en hoe Trumpf heel nieuwe markten opent met de ultrakortepuls lasertechnologie.

1 gedachte over “Sirris: procesbewaking verspaning met geluidsfrequenties

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest