3d systems racetrack

3D Systems lanceert op EuroMold 2014 de racetrack 3D printer. Hiermee voert men de snelheid van het 3D printen met een factor 50 op. Bovendien kun je deze nieuwe 3D printer eenvoudig integreren in een prodcutielijn met andere bewerkingen, zoals CNC-frezen en coaten. 3D Systems bestempelt dit als een next generation productieplatform.

 

Meerdere 3D printers en bewerkingsstations in één machineconcept

 

De Amerikaanse fabrikant van 3D printers heeft dit bekend gemaakt op een investeerders- en analistendag in Rock Hill (Verenigde Staten). 3D Systems laat zien dat men een van de meest gehoorde kritieken op additive manufacturing serieus oppakt: de snelheid. Tegelijk speelt men ook in op een andere trend: mass customization. Consumenten willen vandaag de dag gepersonaliseerde producten, maar ze zijn slechts bereid te betalen voor een massaproduct. De fabe-grade racetrack printer moet mass customization van complexe producten mogelijk maken.

 

Printbed beweegt langs stations
Wat doet dit systeem anders dan de bestaande concepten? Het printbed beweegt. En door een track te bouwen waarover meerdere platforms bewegen langs meerdere 3D printkoppen, kun je sneller het product opbouwen, eenvoudiger verschillende materialen toepassen en zelfs meerdere bewerkingstechnieken combineren in de productielijn. In een toelichting noemt 3D Systems expliciet het CNC-frezen. Postprocessing wordt geïntegreerd in de 3D printlijn maar dan op een andere manier dan tot nog toe. 3D Systems ontwikkelt dit concept in het kader van het Google Ara project, dat tot doel heeft een smartphone te produceren die de stijl en keuzes van de consument weergeeft. De klant kiest zijn eigen materialen, kleuren, vormen etcetera. De nieuwe lijn fab-grade racetrack 3D printers zijn in staat om grote aantallen producten 3D te printen in een vergelijkbaar tempo, zo zegt 3D Systems, als momenteel de spuitgietmachines werken. Dat lijkt misschien overdreven, maar de technologie kan meer dan alleen de behuizing produceren. De racetrack 3D printers kunnen zowel de stereolithografie als het lasersinteren van 3D Systems aan. Ook geleidende materialen kunnen hiermee geprint worden, dus elektronica komt straks uit de 3D printer.

 

 

Grote vraag naar metaalprinters
Tijdens de analistenbijeenkomst gaf Kevin McAlea, chief impact officer, aan dat nu al meer dan 15 metaallegeringen beschikbaar zijn voor fab-grade 3D metaalprinters. De vraag naar metaalprinters overstijgt momenteel de capaciteit van het Amerikaanse bedrijf. Hier ligt een enorme groeikans. Additive manufacturing heeft nu slechts een marktaandeel van 0,1 % van de 10,5 triljoen U$ grote markt voor manufacturing. Groeikansen zijn dus haast oneindig. Ook op het vlak van de stand alone metaalprinters zal 3D Systems op EuroMold met een nieuwe, snellere en grotere machine komen. Het management heeft tijdens de analistendag nog eens benadrukt dat men eind 2015 een omzet verwacht van 1 miljard U$, voor minstens 30 procent gegenereerd door organische groei.

 

TNO Printvalley
Het concept dat 3D Systems eind dit jaar op EuroMold voor het eerst aan het grote publiek toont, lijkt overigens erg op de Printvalley van TNO. Desgevraagd laat een woordvoerster van 3D Systems weten dat de racetrack technologie een volledig eigen ontwikkeling is. De onderneming heeft hiervoor geen externe technologie ingekocht. Ook TNO laat weten dat de Printvalley nog steeds eigendom is van TNO en in Eindhoven gebruikt wordt voor verder R&D onderzoek.

 

Meer informatie
3D Systems wordt in Nederkand vertegenwoordigd door Landré dat onlangs het 3D printing 2.0 event organiseerde. Hier kwamen meer dan 160 bezoekers op af.

Pin It on Pinterest