De 3D-print industrie blaakt van zelfvertrouwen. Dat blijkt deze week overduidelijk op EuroMold. Orderboeken voor 2015 zijn dik gevuld. De meeste fabrikanten hebben alle hens aan dek nodig om de machines te bouwen die de markt vraagt. En die markt zet 3D-printen steeds vaker in als productietechnologie, zeggen meerdere experts op EuroMold.

 

EOS verwacht dat vraag naar metaalprinters die naar kunststof gaat overtreffen

Neem EOS bijvoorbeeld. Het Duitse familiebedrijf heeft net het fiscale jaar afgesloten (per 1 oktober). 300 systemen zijn verkocht, waarvan de helft metaalprinters en de helft 3D-printers voor polymeren. Van deze laatste groep betreft meer dan de helft grote machines. “Een teken dat de techniek richting de productie gaat”, zegt Adrian Keppler, bij EOS verantwoordelijk voor wereldwijde sales en marketing activiteiten. De orderportefeuille voor komend jaar bedraagt 200 miljoen euro. Keppler zegt duidelijk te merken dat klanten de technologie willen inzetten in de serieproductie. Daarom werkt het concern volop aan het ontwikkelen van kwaliteitssystemen. In de nieuwste machines, zoals de nieuwe 3D-metaalprinter M290, is een conditiemonitoringsysteem geïntegreerd; het laservermogen wordt continu gemeten en een CCD-camera bewaakt het recoaten. Keppler verwacht overigens dat binnen enkele jaren de vraag naar metaalprinters die naar kunststof gaat overtreffen. Sinds de introductie van de M290 in juni van dit jaar, heeft EOS al 40 systemen verkocht.

Eos-metaalproduct12-37 AM
Een voorbeeld van een metalen product, gemaakt op een machine van EOS.

 

Stratasys: 40 procent groei in Europa
Positieve geluiden zijn er eveneens te horen bij Stratasys. Wereldwijd groeit de afzet, in Europa zijn de verkopen van producten en services met liefst 40 procent toegenomen in het afgelopen jaar, zo maakte Stratasys bekend. Het Verenigd Koninkrijk is in Europa Duitsland voorbij gestreefd als de grootste markt. Stratasys CEO David Reis zegt niet te durven voorspellen dat analisten die zeggen dat de markt in 2020 liefst 21 miljard doller groot is het gelijk aan hun zijde krijgen. “Maar zeker is wel dat de 3D-print markt dan groot zal zijn.” Om een groot deel van die koek voor Stratasys op te eisen, gaat het concern starten met verticale businesssegmenten. Ook gaat men de servicebureaus verder uitbreiden. Hierin passen onder andere de overnames van een aantal Amerikaanse spelers. Reis ziet de komende jaren een belangrijke rol weggelegd voor de servicebureaus. “Bedrijven geloven in de toekomst van additive manufacturing, maar ze weten niet hoe de techniek te integreren in hun eigen business. Daarom bieden we professionele services en consulting aan.” Dat is overigens een weg die ook EOS is ingeslagen. Momenteel staat een team van 30 applicatie engineers klaar om klanten te ondersteunen de mogelijkheden van 3D-printen te verkennen.

 

Stratasys
Een industrieel voorbeeld van Stratasys: de mal voor de productie van carbonfiber versterkte kunststoffen is eerst 3D-geprint.

 

3D Systems: materiaalinnovaties
3D Systems is die weg al eerder ingeslagen. Onder de vlag van Quick Parts heeft het bedrijf zowel in de VS als in Europa een servicebureau dat voor klanten producten kan maken. Het Amerikaanse bedrijf pakt op EuroMold onder andere uit met een gigantisch grote 3D printer voor metaal, de ProX 400 die onderdelen van 500 bij 500 bij 500 mm kan printen. Het is overigens nog geen productierijpe machine. Dat zal pas tegen de zomer van 2015 zover zijn. Duidelijk is wel dat ook de Amerikanen het pad naar de productie voor deze technologie effenen. Door in de machine twee kamers te bouwen kun je binnen een kwartier met de nieuwe printjob starten. En de dubbele laser biedt de mogelijkheid om op twee plaatsen op de bouwplaat producten op te bouwen. Aan de kunststofkant heeft 3D Systems een aantal interessante materiaalinnovaties, zoals nieuwe materialen voor de 550 sla machine. Deze machine verwerkt twee materialen, die in de machine gemengd worden. Door de parameters te veranderen, kun je in één product kunststof met een uiteenlopende Shore-index printen, van buigzaam tot en met vast.

 

ProX 400
3D Systems toont het prototype van de ProX 400 metaalprinter.

 

Andere fabrikanten
SLM Solutions, een van de Duitse fabrikanten van metaalprinters, verwacht de verkopen dit jaar te verdubbelen. Voordat EuroMold startte, stond de teller al op 46 verkochte machines (verleden jaar 26 in het hele jaar). En alleen al de eerste dag kocht een bestaande klant op de beurs vier nieuwe machines. Een nieuw model was er dit jaar niet, wel is het bestaande model geoptimaliseerd en beschikt de grootste, de 500, nu over vier laserbronnen voor meer productiviteit. Arcam maakte tijdens de beurs bekend een machine te hebben verkocht aan een Europees bedrijf uit de aerospace industrie. Deze EBM-metaalprinter gaat ingezet worden voor de productie van vliegtuigonderdelen. Ook een Amerikaanse aerospaceonderneming heeft begin van de week een machine van Arcam gekocht. De foto bovenaan is een remklauw, geoptimaliseerd qua gewicht en daarna 3D-geprint door Arcam. Dit illustreert de gewichtsbesparingsmogelijkheden van de technologie. Renishaw heeft op EuroMold de nieuwe EVO Project getoond. Deze 3D-metaalprinter komt pas in de loop van 2015 op de markt en is bedoeld voor inzet in een productieomgeving.

 

Renishaw EVO
Renishaw komt in 2015 met de EVO Project, een 3D-metaal printer aangepast voor productiedoeleinden.

Meer informatie

EOS / Bender Techniek
Stratasys / Seido-Systems (Benelux)
3D Systems / Landré (kunststoffen) / CNC Consult (metaal)
SLM Solutions
Arcam / Glavitech

Renishaw Benelux

Pin It on Pinterest