Flanders' Make

Zowel precisieverspanen, het ontwikkelen van hybridetechnologie voor CNC-machines als het 3D-printen van serieproductie in een geïntegreerde productielijn zijn enkele thema’s waar Flanders Make mee aan de slag gaat. Flanders’ Make is het nieuwe strategisch onderzoekscentrum voor de Vlaamse maakindustrie.

 

Vlaanderen investeert miljoenen in technologiecentrum maakindustrie

Alleen voor hoog- en mediumtechnologische maakbedrijven is er straks nog een plek. Want enkel door te innoveren, kun je blijven concurreren op competitieve exportmarkten. Vlaanderen wil de maakindustrie naar een dergelijk hoogtechnologisch niveau brengen. Dat was de boodschap van Urbain Vandeurzen, voorzitter van de Raad van Bestuur van het nieuw opgerichte strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie in Vlaanderen, Flanders Make. Hierin bundelen vijf universiteiten en drie onderzoekscentra hun krachten. Samen met de industrie gaan ze de technologie ontwikkelen en implementeren in de industrie.

 

Flanders' Make
Een van de onderzoeksprojecten richt zich op het lokaal harden van tandwielen in dezelfde opsporing als waarin de tandwielen zijn gefreesd.

Precisie verspanen
Zowel verspaning als additive manufacturing maken deel uit van de onderzoekstrajecten die samen met de industrie ingevuld gaan worden. Op beide gebieden willen de Vlamingen verder gaan dan hoogwaardige technologie toepassen. Ze willen ook nieuwe machineconcepten gaan ontwikkelen. Dat gebeurt onder andere op het vlak van verspaning. Peter ten Haaf, vanuit Sirris betrokken bij Flanders Make. “Nieuwe machines vergen nauwkeurigere onderdelen en die maken op hun beurt performantere machines mogelijk. In het onderzoekscentrum gaan we die technologie ontwikkelen en eveneens toepassen in bestaande machineconcepten.” Voorbeelden waar men mee aan de slag wil zijn het nauwkeuriger laserstructureren van oppervlakken, laserharden in een draaimachine, ELID-slijpen op een gewone slijpmachine. Daartoe wil men samen met internationale partners add-on’s ontwikkelen waarmee je nieuwe technologie integreert in bestaande CNC-machines. Peter ten Haaf: “Bijvoorbeeld een unit die je kunt integreren in een gewone slijpmachine waarmee je dan ELID-slijpen kunt toepassen. Door hybride platformen te ontwikkelen, kunnen bedrijven nieuwe technologie toepassen zonder dat ze meteen te hoeven investeren in compleet nieuwe machines, wat vandaag de dag financieel lastig is.” Deze hybridemachines ziet men als een tussenstap.

 

Flanders' Make
Een idee hoe 3D-printen straks in de productielijn geïntegreerd moet worden. Deze maquette is overigens 3D-geprint.

 

3D-printen in serieproductie
Ook op het vlak van additive manufacturing is Flanders Make ambitieus. Het onderzoek loopt langs twee assen, maakte Benjamin Denayer die vanuit Sirris deze activiteiten leidt, duidelijk. Aan de ene kant wil men de processen verbeteren, zodat het 3D-printen sneller en beheersbaarder gaat. Aan de andere kant wil men een complete geïntegreerde productielijn ontwikkelen. Benjamin Denayer: “We willen een nieuw concept 3D-printer ontwikkelen dat in een bestaande productielijn geïntegreerd kan worden, dus met aanvoer en automatische robotbelading naar machines voor het nabewerken.” Met deze twee onderzoekslijnen wil men additive manufacturing naar het niveau van serieproductie tillen. Binnen twee jaar wil men een concept kunnen tonen.

Bij het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie hebben zich al 60 bedrijven aangesloten. Dat aantal moet uitgroeien naar 150 tot 200. In het volgend digimagazine verschijnt een uitgebreider artikel over Flanders’ Make.

 

 FOTO boven: Van links naar rechts Leo Van de Loock (IWT), Geert Ostyn (Picanol Group), Urbain Vandeurzen en Dirk Torfs, algemeen directeur van Flanders Make.

1 gedachte over “Flanders Make: hybride add-on’s voor CNC-machines en 3D-printen

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest