Het was de 5e editie van Rapidpro, toch lijkt de titel Rapidpro 2.0 beter op zijn plaats. Waarom? Omdat de beurs duidelijk illustreerde hoe additive manufacturing bezig is door te dringen in de productie. Niet alleen waren er concrete applicaties en businesmodellen te vinden op de beurs, voor het eerst presenteerde zich een veel completere keten dan voorgaande edities.

 

De killer app voor 3D printen – of additive manufacturing zoals sommigen liever zeggen – was lange tijd prototyping. De engineers van Daimler hebben voor de eerste Smart modellen in de jaren negentig in het ontwikkeltraject dankbaar gebruik gemaakt van de mogelijkheden die stereolithografie toen al bood. Kofferfabrikant Samsonite werkt er ook al jaren mee. Prototyping wás de killer app, zo betoogde Fried Vancraen, CEO van Materialise, op Rapidpro. In de printfabriek van het Belgische bedrijf worden momenteel elk jaar zo’n 150.000 producten 3D geprint. Tot nog toe uitsluitend van kunststoffen, nu gaat Materialise ook 3D metaalprinten. “We moeten naar de productie gaan”, aldus de Materialise CEO. Hij verwacht dat verschillende medische implantaten binnen niet al te lange tijd alleen nog gemaakt zullen worden via additive manufacturing. “Hier neemt 3D printen de traditionele productieprocessen geleidelijk over.” De belangrijkste reden voor deze stap is in zijn ogen dat de nieuwe technologie kosten bespaart en betere producten maakt, bijvoorbeeld doordat menselijk weefsel beter ingroeit in 3D geprinte implantaten. De allerbelangrijkste reden is aldus Vancraen echter dat 3D printen waarde toevoegt. “Dat is de nieuwe killer app voor 3D printen. Producten waarbij 3D printen waarde toevoegt.”

 

3D metaalprinten gaat komen

Vancraen ziet de medische sector en de aerospace industrie als zeer kansrijke sectoren. Wessel Smit, onderzoeker aan de TU Twente, denkt eveneens dat de additive manufacturing technologie zeer geschikt is voor aerospacetoepassingen. Hij presenteerde in Veldhoven de ontwikkeling van een micropomp voor een satelliet, geproduceerd via het lasersmelten van metaal. Daarmee kun je lekdichte producten maken, maar, waarschuwde hij wel: hou er rekening mee dat nog de nodige zijstappen nodig zijn, omdat de technologie nog altijd niet is uitgerijpt.

 

Lees het volledige artikel in het digimagazine van april 

Rapidpro 20

Pin It on Pinterest