airtec

Lucht- en ruimtevaarttoeleveranciers presenteren zich deze week op de 10e editie van Airtec 2015 in München aan de inkopers van de OEM’ers en hun systemsuppliers in deze gestaag groeiende sector. 3D printen is een belangrijk thema in deze sector. De ambities van Airbus en Boeing zijn groot en bieden kansen voor suppliers, denkt Airtec organisator Diana Schnabel. Made-in-Europe sprak met haar over 3D printen en de luchtvaartindustrie. 

 

Airtec organisator Diana Schnabel: ook suppliers gaan 3D printen vol inzetten

Diana Schnabel
Diana Schnabel, beursorganisator van Airtec, verwacht dat toeleveranciers 3D printen volop gaan inzetten.

Zowel Boeing als ook Airbus willen komende jaren 3D geprinte componenten in de vliegtuigen gaan verwerken. Ontstaat hier voor toeleveranciers een nieuwe markt of gaan grote spelers zoals Boeing, Arbus en GE de technologie eerst in eigen huis toepassen?

Diana Schnabel: “Beide zal gebeuren. Voor hun kernproducten gaan de OEM-ers zeker zelf 3D printtechnologie inzetten om daarmee een aanzienlijke kennisvoorsprong en concurrentievoordeel op te bouwen. Daartoe zullen de grote vliegtuigfabrikanten waarschijnlijk grote aantallen machines kopen en een groot aantal onderdelen zelf gaan produceren. Peter Sander, bij Airbus verantwoordelijk voor 3D printen, heeft onlangs in ene interview aangegeven dat men het leeggewicht van een A350-900 van momenteel 160 ton door de inzet van 3D printen tegen 2018 met 1 ton wil verminderen. Daarmee wordt tegelijk duidelijk dat zeker ook toeleveranciers massaal 3D printtechnologie gaan inzetten om de OEM-ers te ondersteunen bij het realiseren van dit doel.”

3D geprinte onderdelen vaker in vliegtuigen toegepast dan verwacht

Hoe snel zal het aantal toepassingen groeien? Kun je zeggen dat de markt uit de startblokken is gekomen of duurt dat nog een poos?

Diana Schnabel: “Dergelijke voorspellingen zijn op voorhand gedoemd om fout te zijn. Maar in de luchtvaart zijn er vandaag de dag al veel meer 3D geprinte ‘vliegende’ componenten dan men enkele jaren geleden voor mogelijk hield. We hebben dus op weg naar concrete toepassingen al een flink stuk afgelegd. Als je bedenkt dat de vliegtuigindustrie een van de branches is waarin 3D printtechnologie zowel financieel als ook kijkend naar het milieu grote voordelen oplevert, dan valt hier nog een en ander te verwachten.”

 

Airtec is een afspiegeling van de trends in de lucht- en ruimtevaart. Additive manufacturing zal dus meer aanwezig zijn op de beursvloer.
Airtec is een afspiegeling van de trends in de lucht- en ruimtevaart. Additive manufacturing zal dus meer aanwezig zijn op de beursvloer.

Wat moet volgens u de strategie zijn van een toeleverancier die nog geen ervaring heeft met additive manufacturing?

Diana Schnabel: “Voor deze toeleveranciers wordt het hoog tijd zich te infomeren in hoeverre deze technologie voor hen vandaag of morgen relevant zal zijn. Nogal wat mensen bestempelen de mogelijkheden die 3D printen biedt als een verdere stap in de industriële revolutie. Dan kun je beter niet als toeschouwer blijven toekijken.”

 

Zijn er eigenlijk al voldoende gecertificeerde materialen beschikbaar?

Diana Schnabel: “Als ik de talrijke voorbeelden die op Airtec getoond worden zie, en de voorbeelden uit de presentaties in het internationale congres, valt deze vraag blijkbaar met ‘ja’ te beantwoorden. Er worden steeds meer metalen componenten getoond, bijvoorbeeld uit de aandrijving van vliegtuigmotoren, die vandaag al in de serieproductie worden ingezet. Tegelijkertijd is het ook zo dat juist in de materiaalontwikkeling en –beschikbaarheid nog een groot potentieel steekt.”

 

In het programma van het Airtec congres, dat donderdag aan 3D printen is gewijd, zie je vooral aanbieders van 3D printers, toeleveranciers en R&D instituten. In hoeverre is de designsoftware al ver genoeg ontwikkeld?

Diana Schnabel: “Juist op het gebied van softwareondersteuning voor 3D printtechnologie zien wij een enorm potentieel voor zowel de branche als ook voor Airtec. Feitelijk hebben nog veel constructeurs hun vakkennis geleerd op basis van klassieke, materiaal afnemende technologieën. Om de mogelijkheden van 3D printen volledig te benutten, vragen zij om softwaretools waarmee ze hun werkstukken heel anders kunnen optimaliseren. Dergelijke softwaretools zullen voor bedrijven als Airbus en Boeing nog veel gotere effecten mogelijk maken.”

 

Hoe belangrijk wordt de rol van software, onder andere kijkend naar topologie optimalisatie?

Diana Schnabel: “Vorig jaar hadden we juist dat thema als highlight op Airtec. De grote belangstelling toen toont aan hoe belangrijk dit thema is. Wat in welke mate op de marktplaats die Airtec biedt aan bod komt, bepaalt uiteindelijk de markt zelf. Airtec heeft zich, mag ik wel zeggen, ontwikkeld tot een afspiegeling van de luchtvaartindustrie. In de discussies en de presentaties op Airtec zie je de actuele trends in de industrie terug en leer je hierover. Dit jaar staat vooral de laatste congresdag in het teken van 3D printen voor lucht- en ruimtevaart. Deze dag is georganiseerd door Wohlers Associates in de VS. Waarschijnlijk is er niemand in de wereld die beter weet wat er in de 3D printindustrie gebeurt. We verwelkomen je graag als gast in München.

 

Airtec zet de schijnwerpers zowel op business als technologie. Airtec 2015 bestaat uit een beurs met 400 exposanten (waaronder een België paviljoen); een congres met 1000 deelnemers en 230 presentaties én zo’n 15.000 B2B meetings. Airtec 2015 begint dinsdag 3 november en duurt tot en met 5 november in de Messe München.

In dit artikel lees je meer over het programma van de laatste congresdag, die gewijd is aan additive manufacturing.

 

 

Pin It on Pinterest