Siemens Finspang

Siemens heeft een 3D printfabriek in de gasturbinefabriek in het Zweedse Finspang in gebruik genomen. In totaliteit is hierin meer dan 20 miljoen euro geïnvesteerd. Het Duitse industrieconcern brengt hiermee definitief 3D metaalprinten naar een industriële productieomgeving.

 

Investering van 20 miljoen euro in 3D printen van branders voor gasturbines

Siemens heeft al enkele jaren geleden de mogelijkheid onderzocht om additive manufacturing in te zetten voor de reparatie van beschadigde branders uit energiecentrales. Dat bleek toen goed mogelijk. Nu wordt de stap naar de daadwerkelijke integratie in de productie gezet door in het Zweedse Finspang de nieuwe 3D print afdeling in gebruik te nemen. Hier werken 20 engineers en operators aan zowel de productie als reparatie van branders en andere componenten voor industriële gasturbines. Het is de eerste 3D metaalprint werkplaats in Zweden.

 

 

De video over Finspang start bij 3:50

Doorlooptijdverkorting tot 90%

Met de nieuwe productietechnologie verkort Siemens de doorlooptijd van reparaties van weken maar maanden. Juist dit gegeven ziet het concern als een belangrijk voordeel, omdat de stilstand van de energiecentrales bij reparatiewerkzaamheden een kostbare zaak is. Deze doorlooptijdreductie kan oplopen tot 90%, vergeleken met het traditionele productieproces dat vaak start met gieten. Elke week korter levert de klanten een enorme besparing op doordat de centrales weer sneller energie kunnen produceren. Daarnaast zet Siemens de 3D printtechnologie in voor de productie van prototypes van branders en andere componenten uit de gasturbines. Engineers kunnen hierdoor sneller over prototypes beschikken voor functionele testen, wat uiteindelijk het innovatietempo versnelt. Hans Holmström, ceo Siemens Industrial Turbomachinery, ziet de investering van 200 miljoen Zweedse kronen als een eerste en beslist niet laatste stap. “Dit is een stap in een lange termijn investering op dit vlak. Met deze investering bouwen we onze vaardigheden en kennis uit, wat tot nieuwe ideeën en ontwikkelingen zal leiden.” Holström denkt dat de mogelijkheden van additive manufacturing nog lang niet allemaal bekend zijn.

 

Lasersinter technologie

Siemens gebruikt in de 3D printfabriek in Zweden lasersinter technologie (poederbed). Het bedrijf doet geen mededelingen over wie de machines geleverd heeft, maar enkele jaren geleden heeft men voor de eerste testen de 3D metaalprinters van EOS ingezet. Deze zijn wel aangepast om de tip van de brander te kunnen printen.

Lees hier een eerder artikel over Siemens en 3D printen in het digimagazine

 

Pin It on Pinterest